Därför protesterades det mot Studentafton

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Jimmie Åkessons och Erik Ullenhags besök till AF-borgen möttes  av en motdemonstration med ambitionen att störa aftonen.

 

Det är nätverket ”Lundabor mot rasism” som står bakom den motdemonstration som 18:30 ska samlas bakom domkyrkan. På arrangemangets samlingssida anges att demonstrationen sker för att ”störa, protestera och agera” mot Studentaftonsdebatten.

Lundagård har inte kunnat nå någon av arrangörerna, men har pratat med en av deltagarna.

Sara Saleh, som också är medlem i Vänsterns studentförbund i Lund, tycker att det fel att arrangera debatten i detta format.

– Jag själv tycker att det är viktigt att protestera mot debatten, då jag tycker att Studentafton genom att bjuda in Sverigedemokraternas partiledare också legitimerar deras politik. Det ger dem tillfälle till att propagera sin politik, säger Sara Saleh.

– Men jag tycker också att det är problematiskt att bjuda in Erik Ullenhag som den neutrala rösten, när Folkpartiets politik exempelvis i frågan om Reva blivit kritiserad för att vara rasistisk.

Hur kommer protesterna att gå till?

– Så som jag har förstått det ska vi stå utanför och göra oljud för att störa evenemanget så att det inte kan genomföras.

Vissa av besökarna till debatten har uttryckt oro för att demonstrationen kan bli hotfull och meddelat att de inte vågar gå, kan du förstå det?

– Både ja och nej, ambitionen är ju att störa så att Studentaftonen inte kan genomföras så smidigt. Men jag tror inte att de som deltar i protestaktionen är ute efter att skada någon eller något. 

Vad händer om det blir våldsamt?

Det har jag inte tänkt på, men det är verkligen inte något som jag själv står bakom.

Men är det inte bra att också besökare deltar inne på aftonen för att just ställa de kritiska frågorna där?

– Där är det också dubbelt. Det är bra att personer ifrågasätter debattdeltagarna där inne, men jag tycker som sagt inte att debatten borde äga rum från början, därför kommer jag att stå utanför och protestera.

Debatten kommer även att sändas live på SVT Sydnytt och Blekingenytts webbplatser. Lundagård fortsätter att följa händelseutvecklingen under måndagen.

Läs också: ”Vi välkomnar demonstranterna” säger Studentaftons förman.