Beatmaskinen Svartklubben jubilerar

- in Nationer, Nöje, Studentliv

Varannan lördag på Sydskånska tar Svartklubben över nationen. Sveriges äldsta hiphopklubb drar köer till andra sidan Tornavägen. Varför?

 

 

Svartklubben gör skäl för sitt namn. Den som vågar sig ner i källarlokalen möts av vita takpaneler, mörker och det som ger klubben nyans – musiken och folkmassan.

Klubben fyller 10 år i år, och firar med att bli än mer av en hörnsten på nationen.

– Vi har ett nytt upplägg där Svartklubben kör varannan vecka istället för en gång i månaden som tidigare, säger förmannen Leo Tolstoy.

Orosmolnet över att lyckas fylla lokalen dubbelt upp fanns däremot aldrig där. Varannan vecka-upplägget följer med även till höst och Svartklubben visar redan nu sina framfötter med bland annat bokningar av den svenska rap&DJ-duon Professor P & DJ Akilles den 25e maj.

– Vi försöker lyssna på vad folk vill ha, eftersom det är besökarna som skapar stämningen. Samtidigt vill vi kunna förmedla en festkänsla när man kommer hit, säger Leo Tolstoy.

I havet av house-klubbkoncept vill Svartklubben som hiphophemvist också säga något med det som spelas.

– Musiken står ju i centrum hos oss, men eftersom varje klubb vill säga något med sin musik försöker vi också säga något med våra bokningar. Vi prioriterar liveakter, det är uppskattat från besökarna och det är alltid kul att få hit folk som spelar, säger förmannen Anna Jäfvert.

Svartklubben vill däremot säga mer än så med sina liveakter. Svartklubben siktar på att boka hälften kvinnliga akter på en annars mansdominerad hiphopscen.

– Många tjejakter tycker att det är ett kul initiativ och verkar vara glada för att komma hit och spela, säger Anna Jäfvert.

När besökarna rör sig genom folkhavet står ett fåtal ansikten ut ur mängden – de som jobbar. Stressen som oundvikligen uppstår gör sig inte synlig i ansiktsuttrycken och trivseln bland förmän och vakter. Trivseln verkar vara minst lika påtaglig som den hos besökarna.

– Jag hade hört talas om Sydskånska redan innan jag började på Lunds universitet, och jag är ifrån Stockholm, säger Anna Jäfvert.

På lördag håller Svartklubben hov igen på Sydskånska. Då besöker duon Still cute DJ-båset.

[poll id=”59″]

Lär känna utbudet i klubbguiden här.

Läs även:

Sunset var första vinnaren i nationsklubbspulsen våren 2013.

Vattenhålet på tisdagarna – Pub piraya 

Halfway to helg with Metro