En global kvinnokämpe

- in Porträttet

Hon tyckte att jobbet på FN var för trögflytande och sa upp sig för att satsa på sin egen grej. Kvinnornas situation har genomsyrat hennes arbete – från översvämningshjälpen i Pakistan, till hennes nuvarande kamp för globalt medvetande.

– Jag ville skapa ett nytt sätt att jobba med kvinnors rättigheter, säger Julia Wiklander.

Med lugna och självsäkra steg rör hon sig över scenen på gymnasieskolan som hon föreläser på medan hon berättar om sin bakgrund. Efter en hastigt avklarad presentation ursäktar hon sig för att hon pratat så länge om sig själv, och förklarar att det var skolan som bad henne att göra det. Snabbt går hon över till att prata om det hon brinner för: att stärka kvinnor världen över. Som hon sa på vägen dit:– Jag vill inte höras. Jag vill förstärka andras röster.

Hennes idé är att uppmärksamma frågorna genom det globala nätverket Girls’  Globe, som hon grundade 2010. På ProCivitas gymnasium i Helsingborg håller hon en workshop för att inspirera eleverna att under sitt projektarbete nästa år arbeta med hållbara projekt för kvinnor i utvecklingsländer.

Utifrån personliga upplevelser och statistik berättar hon om kvinnors situation världen över. Hennes röst stakar sig inte en enda gång. Alla lyssnar intensivt när hon berättar om läget för kvinnor i Niger, där en av sju kvinnor dör under sin graviditet. När hennes röst skär sig, på gränsen till gråt, är det nog många som får kämpa med att hålla tillbaka tårarna. Engagemanget och värmen måste beröra varenda människa i aulan.

– Det här är orättvisor som vi kan göra något åt, säger Julia Wiklander.

De första tolv åren av sitt liv bodde Julia Wiklander med sina föräldrar i Indien, Egypten och Pakistan. Erfarenheterna därifrån och viljan att bekämpa de orättvisor hon såg har funnits kvar, som en del av hennes barndom. Hon inspirerades av sina föräldrars engagemang, mammas vilja att stärka kvinnors rättigheter och pappas arbete med landsbygdsutveckling. De är en del av förklaringen till att hon blivit den hängivna och engagerade människa hon är i dag. Något som också inspirerade henne var alla de politiskt engagerade människorna i Lund som hon träffade under sin studietid.

– Det var så roligt att komma till Lund och träffa olika slags människor som alla brann för något, säger Julia Wiklander.

Efter att ha läst statsvetenskap fick hon ett intresse för nationalekonomi och specialiserade sig på utvecklingsekonomi. Hon upptäckte hur intressant hon tyckte att det var med logiken och statistiken. Då kunde hon se med siffror vad insatser ledde till, hur man rent praktiskt gjorde för att minska fattigdomen. Under ekonomistudierna var hon i både Singapore och Indien.

– När jag kom till Indien kände jag mig hemma, jag hade ju vuxit upp där. Men det var en annan värld när jag inte längre levde det skyddade liv jag gjorde som barn, säger Julia Wiklander.

Hemma i Sverige, med minnena från Indien färskt i minnet, skrev hon en uppsats om kvinnors egenmakt i samhället. Orättvisorna hon såg blev till en inspiration och en drivkraft.

– Kvinnor kan inte röra sig fritt i Indien. Jag ville veta varför det är så. Varför blir hon slagen hemma? Varför får hon inte bestämma över sitt eget liv? Jag ville göra något åt det, det är inte acceptabelt, säger hon.

Efter universitetet fick hon jobb på FN:s befolkningsfond UNFPA som arbetar med befolkningsfrågor, bland annat sexuell och reproduktiv hälsa. Under översvämningarna i Pakistan 2010 såg hon till att gravida kvinnor fick paket med nödvändiga produkter som de behövde i den enormt påfrestande och farliga situation de befann sig i. Hon samarbetade även med kirurger som opererade kvinnor med förlossningskador i länder där det var väldigt svårt att få tillgång till mödravård.

– Det gav mig verkligen ett enormt driv att få jobba med kirurgerna. De gav sina liv för att hjälpa de här kvinnorna, säger Julia Wiklander.

Hon hade legat på länge för att få jobbet på FN, men efter ett tag inom organisationen kände hon sig besviken. Även om hon tycker att FN är en otroligt viktig organisation så upptäckte hon att arbetet ofta gick väldigt trögt.

– Jag vill att saker ska hända, och jag hade så mycket jag ville uttrycka. Så jag bestämde mig för att satsa på Girls’ Globe på heltid, säger Julia Wiklander och fortsätter:

– Det speciella med Girls’ Globe är att det är ett nätverk där engagerade människor och organisationer kan mötas. Det är en plattform där de kan hitta nya sätt att samarbeta.

Nu är det 13 kvinnor som skriver för Girls’ Globe, och fler är det på väg att bli. Kvinnorna kommer bland annat från Indien, Kanada och Latinamerika och har alla unika erfarenheter. Genom sitt skrivande och nätverkande vill de hjälpa till att bidra med olika kreativa lösningar för att förändra världen, så det blir ett bättre ställe för kvinnor och flickor att leva i.

– De har olika sätt att se på frågor som rör kvinnors rättigheter och alla skriver på sitt eget sätt. Jag tycker att det är viktigt att man skriver om det man själv tycker är viktigt. Vi får dessutom en starkare röst när vi har olika infallsvinkar, säger Julia Wiklander.

Tillsammans driver de flera projekt för att stärka kvinnors organisering. Hon berättar om det enorma behov av resurser som finns bland organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter.

– Alla små gräsrotsorganisationer ute på landsbygden gör en så enorm förändring för människorna som bor där. Vi vill skapa ett globalt nätverk för dem, säger Julia Wiklander.

De jobbar mycket med kvinnors hälsa, mödravård och sexuell och reproduktiv hälsa, men i slutändan handlar det om kvinnors rättigheter. På grund av diskriminering har kvinnor och flickor inte tillgång till likvärdig utbildning, vård och många får inte hjälp att föda, utan förväntas klara av det själva.

På frågan om hon tänker åka och hälsa på de olika skribenterna så svarar hon på ett sätt som är självklart för henne.

– Nej, jag vill inte bara åka runt själv. Jag vill anordna saker som alla har nytta av, så fler kan dela erfarenheter med varandra.

Hon säger att många äldre berättar att det aldrig varit så mycket förtryck mot kvinnor i världen som det är nu. Men kanske kan det vara så att det aldrig uppmärksammats så pass mycket som det görs nu.

– Det är nu man ska ta chansen att förändra världen, säger Julia Wiklander.

Hon riktar samma uppmaning till eleverna på hennes workshop, de kan hjälpa till att förändra situationen för kvinnor världen över. Allt som krävs är viljan.

Fakta

[checklist]

Girls’ Globe

  • Ett globalt nätverk som samarbetar för att förändra situationen för kvinnor och flickor runt om i världen. Startades av Julia Wiklander hösten 2011.

Julia Wiklander

  • Bor: Malmö
  • Studerat: Pol. mag-programmet med inriktning nationalekonomi och en master i nationalekonomi på Lunds universitet.
  • Aktuell: Grundare av det globala nätverket Girls globe. Jobbar för att delta i decenniets största globala konferens om kvinnors hälsa och välbefinnande, Women Deliver, i Kuala Lumpur, 28–30 maj 2013.

[/checklist]

About the author