Tredje gången gillt för sjuksköterskorna

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Sjuksköterskorna samlades åter för att strida för rätten till en ingångslön på minst 24 000 kronor.

Det nya vapnet: Lämna Skåne och dess kassa löner och sök jobb i Norrland.

 

Det snålblåser på Stortorget och av de 145 som anmält sitt deltagande på Facebook syns knappt en tredjedel till under onsdagseftermiddagen. Men med plakat, pins och tal sluter de samlade sjuksköterskorna sig för tredje gången till de parallella manifestationerna i andra svenska städer som Uppsala, Göteborg och Stockholm.

 

I över ett år har sjuksköterskestudenterna manifesterat för högre ingångslöner. Kravet: inte under 24 000 kronor. I Skåne skulle det innebära en stor inkomstökning, då dagens ingångslön ligger strax över 20 000 kronor. En ingångslön som är låg speciellt i förhållande till en svag löneutveckling inom yrket.

Högre ingångslön i andra delar av Sverige leder just nu till en form av brain drain på de skånska sjukhusen. Nyexaminerade kompetenta sjuksköterskor söker sig norrut, både för att tjäna mer och i ren protest.

– Om sex veckor går jag på ett jobb i Kiruna för 24 500 kronor i månadslön. Men man ska inte behöva flytta 120 mil norrut för att få en skälig lön, det är bisarrt i in värld, säger Anton Pilotti som tar sin examen till sommaren.

Han har precis avslutat dagens huvudtal med en satirisk bild av sjuksköterskornas betydelse i kombination med allt för låg inkomst. För att sätta press för en förändring uppmanar han publiken att konsekvent tacka nej till för låga löner.

– Det skriks efter sjuksköterskor i Skåne och jag har hört rykten om att avdelningar kommer att stänga på grund av personalbrist. Men människor har en benägenhet att bli sjuka ändå och nerlagda avdelningar kurerar inga sjuka personer, säger Anton Pilotti.

Själv har han tackat nej till över 17 jobberbjudanden, en annan har tackat nej till upp mot 30. Samtidigt är flängandet kring halva Sverige inget som passar alla studenters livssituation. Andraårsstudenten Fredrik Andersson har ivrigt deltagit i manifestationerna sedan de startade och stödjer dem som lämnar Skåne. Men just i sommar väljer han ändå att stanna i Lund för en lägre ingångslön än han önskar.

– Jag hade kunnat få en högre lön om jag jobbat kommunalt på äldreboende eller i hemtjänsten. I småkommuner som Älmhult erbjuder de till och med gratis boende för att locka folk. Men det är inom sjukvården jag vill jobba. Jag kommer att fortsätta protestera.