Så startas en politisk fest

- in Nationer, Nöje

På lördag drar den kulturpolitiska veckan på Smålands nation igång. Först ut är DecaDance, som säger sig vara Lunds enda gayklubb.

– Det känns skitfett att vi får öppna veckan, säger klubbarangören Emelie Jönsson.

 

I september förra året startade DJ-duon Emelie Jönsson och Louise Jansson klubb DecaDance på Smålands. Tanken var att det skulle bli ett alternativ för alla som inte vill störas av normer ute i nattklubbslivet.

Vi vill inte ha heterosnubbar som tafsar på folk här. Det är nolltolerans mot allt sådant, för vi tycker att det finns för mycket av det och det ska man inte behöva ta, säger Emelie Jönsson.

Och konceptet verkar ha varit populärt bland Lundastudenterna. Så populär att klubbansvarig Karin Bäckman Berg oroade sig ekonomiskt över att de inte fick sålt tillräckligt med alkohol.

– Vi hade problem i början med att vi sålde så lite i baren, just för att folk dansade för mycket. Vi har inte en hög fyllenivå, det behövs liksom inte för att få upp den här peppen. Folk är glada ändå.

– Vid stängning får vi fösa ut folk som kor. De vill liksom inte gå och då får man trycka ut folk för att de är så glada.

Under den Kulturpolitiska veckan har varje dag ett tema. Dessa temadagar är fullspäckade med föreläsningar, filmvisningar och på de flesta kvällarna klubbar. Men klubb DecaDance hamnade inte på HBTQ-dagen, då det inte var möjligt att lägga allt på respektive dag.

Men det är fortfarande en viktig del just för att den politiska agendan finns med i gayklubben också. Det är självklart att den ska finnas med under den här veckan, säger Karin Bäckman Berg.

På lördagens klubb krävs inget studentleg, endast ett ID som säger att du har fyllt 18 år.

– Och därför känns det extra bra inför i morgon där alla får komma, inte bara de med studentleg. Det känns skitfett att vi får öppna veckan, säger Emelie Jönsson.

 

Decadance är bara en av många nationsklubbar i Lund. Vilken tycker du att Nationsklubbspulsen ska dra vidare till? Rösta på din favorit på lundagard.se.

Fakta

[checklist]

Fullspäckade temadagar kickar igång på Smålands. Detta är några av hållpunkterna under Kulturpolitiska veckan.

  • Söndag – Feminism – 19.00  Nina Björk talar om sambanden och motsättningarna mellan kapitalism och feminism.
  • Tisdag – Hemlöshet – 14:00-15:00 Teater Potato potato om utsatthet
  • Onsdag – Antirasism – 19:00-20:00 ”30e november 1991” Andrés Brink Pinto föreläser om kampen för att stoppa norra Europas största nazistmarch i Lund i början på 90-talet.
  • Fredag – Aktivism och motstånd – 16:00-17:00 ”Activism, resistance and totalitarian societies” Pernille Goosch, Professor of Human Ecology talks about resistance movement’s, why they occur and how they affect

[/checklist]