Tusentals studenter på cykeltur, det bäddar för stora säkerhetsförberedelser. Nytt för i år är att alla cyklister i tandemstafetten ska kunna spåras med hjälp av gps.
Sedan 1970-talet har studenterna från Lund outtröttligt cyklat den nästan dygnslånga tandemstafetten mellan Göteborg och Lund. På fredag är det dags igen. 21 fullastade bussar kommer att skjutsa tandemcyklister och deras supportrar till Götaplatsen. Därifrån ska sammanlagt 20 etapper betas av och två cyklister per etapp får chansen att trampa sitt lag lite närmare Lund. Om de hittar, vill säga.
Idrottskollegiet, som arrangerar stafetten, har tidigare haft svårigheter att på ett effektivt sätt hitta de studenter som cyklat vilse. I år har de därför valt att utöka säkerheten genom att fästa gps:er vid alla cyklar.
– Vi kommer kunna följa cyklisternas positioner och det kommer också att finnas en nödknapp som cyklisterna kan trycka på om de åker vilse. Det gör att vi kan hålla koll på alla och dessutom vara snabba på plats om någon skadar sig, berättar Idrottskollegiets ordförande Hannes Henriksson.
Redan 2012 förbättrades säkerhetengenom att det infördes generellt spritförbud, vilket innebar att deltagare inte längre tilläts dricka starksprit.
– Sedan spritförbudet infördes gick sjukvårdsbilens tillbud ner från 280 till 70 fall. Det har varit väldigt effektivt och vi hoppas att det blir ännu bättre i år, säger Henriksson.
Hur är det med felkörningarna då, är det många studenter som försvinner ute på vägarna?
– Förra året var det tre elle fyra stycken som cyklade vilse. Men är det ett par stycken som sitter i ”en busskur” är de inte alltid enkelt att hitta dem. Det finns säkert hundratals busskurar längs med vägen, med gps:erna försvinner sådana problem.
Varför är det så viktigt med gps:er om det bara är några få som åker vilse?
– Hela evenemanget blir drabbat eftersom bilar som egentligen är avsedda att göra annat måste leta rätt på de som cyklat vilse. Då klaffar inte allt som det ska.
Mellan 10-11 maj pågår stafetten och om allt går som planerat lyckas Idrottskollegiet öka säkerheten utan att det påverkar studenternas samlade tandemupplevelse.
– Vi vill genomföra ett roligt studentevenemang som samtidigt är så säkert som möjligt, säger Hannes Henriksson.
Fakta
[checklist]Idrottsskollegiet är ett underkollegium till nationssamarbetet kuratorskollegiet med uppgift att samordna idrottsaktiviteter mellan nationerna. Under tandemstafetten bjuds andra delar av studentlivet in till att delta. Tamdemstafetten börjar 10 maj och avslutas dagen därpå med traditionsenligt dopp i fontänen vid Lundagård vid tretiden.[/checklist]
Datumskorrigering: Stafetten går av stapeln som vanligt på fredag och pågår mellan den 10-11 maj.