Femma i student-OS

- in Studentliv
@Carl-Johan Kullving

En femteplats på Universiaden i Ryssland blev det för det svenska studentdambasketlandslaget. En av spelarna i laget är Louise Angel, till vardags student på Campus Helsingborg. Nu laddar hon för höstens träningar.

Louise Angel på hemmaplan - i Eoshallen i Lund.
Louise Angel på hemmaplan – i Eoshallen i Lund.

Dunsarna hörs ljudligt från det glansiga trägolvet i Eoshallen i Lund. Utanför skiner solen men inne i den väldiga hallen över ett tjugotal tjejer på dribblingar och långskott. En av de som nöter kasten är Louise Angel, 22 år från Lund. Hon har spelat basket sedan tioårsåldern.

– Det var först när jag blev fjorton och kom med i regionslaget som jag började satsa. Sen kom jag med och U15-landslaget och därefter har det bara fortsatt, säger hon.

Vill läsa ekonomi

Hon började på idrottsprogrammet på Polhemsskolan i Lund och hann med ett år med basketspelande på en skola i USA innan hon tog studenten. I höst börjar hon tredje terminen på retail management-programmet på Campus Helsingborg.

– Jag har alltid intresserat mig för ekonomi, företag och marknadsföring. Det är kanske idrotten med alla sponsorer som lett mig in på det. Sen var det en studievägledare som föreslog det för mig, säger Louise Angel.

– Det är en bred utbildning och jag kan tänka mig att jobba för detaljhandelsföretag senare. Men innan dess ska jag ta en kandidat i ekonomi också, säger hon.

Träning 20 timmar i veckan

Förutom att plugga så tävlar Louise Angel även för Eos damlag som spelar i Basketligan dam, den högsta divisionen i Sverige. Minst fem dagar i veckan tränar hon vilket blir ungefär 20 timmar i veckan inklusive gym- och fyspass.

– Det gäller att ha disciplin på sig själv. Har jag tenta en måndag och kanske spelar två bortamatcher under helgen så blir det tufft, säger Louise Angel.

– Vanliga studenter kan ju mata in det sista under helgen, jag får hitta luckor i schemat. Det går ju inte att flytta på en lagträning så det krävs en del planering, säger hon.

Hinner du gå på nation eller vara med på något annat studentengagemang?

– Jag försöker göra så mycket som alla andra, men jag går aldrig ut på nation mitt i veckan. Har jag en spelfri helg så passar jag på, säger Louise Angel.

Häftig invigninsceremoni

I juli avgjordes Universiaden i Kazan i Ryssland, som är ett olympiskt spel fast bara för studenter. Sveriges Akademiska Idrottsförbund skickade 61 studentidrottare och Louise Angel var en av dem. Hon säger att inmarschen på invigningsceremonin var en av de häftigaste upplevelserna.

– Över 40 000 åskådare satt i publiken och jublade när vi klev in på arenan. Jag gick längst fram och det var så overkligt. Man fick säga till sig själv att ta ned mobiltelefonen och sluta filma för att ta in upplevelsen istället, säger Louise Angel.

Louise AngelVann mot Mongoliet

I gruppspelet vann basketdamerna mot Mongoliet och Polen, men förlorade knappt mot hemmanationen Ryssland. Det innebar att de fick möta huvudfavoriten USA i avancemanget, en match som det svenska laget förlorade. Det slutade med en femteplats i turneringen för svenskorna.

– Det är helt okej, vi kom efter de stora basketnationerna. Femteplatsen visar att det finns många talangfulla spelare och att svensk dambasket är på gång, säger Louise Angel.

Inget VM

Nu är sommaren snart slut och försäsongen med Eos är igång.

– Nu fortsätter jag plugga och köra för fullt med Eos. Tyvärr kvalade inte damlandslaget in till VM i Turkiet nästa år, annars hade jag försökt komma med där.

Om två år är det dags för nästa Universiad i Sydkorea. Då ska Louise Angel vara tillbaka på planen.

– Universiaden var en jättehärlig upplevelse och jag vill definitivt vara med igen, säger hon.