5000 besökare, hundratals utställare och give-aways i drivor. Mycket var sig likt på Hälsningsgillet i AF-borgen, förutom en mindre tvist om entrén.
Novischerna vällde in i AF-borgen under höstens Hälsningsgille på fredagseftermiddagen. Under dagen passerade drygt 5000 besökare portarna och enligt arrangörerna är det det största Hälsningsgillet någonsin.
– Det har funkat väldigt bra. Vi har en ny struktur på hur besökarna ska gå, vilket har varit väldigt lyckat eftersom vi fått ett smidigare flöde, säger Oscar Hillmann, verksamhetschef på Akademiska föreningen och medarrangör.
IKEA-inspirerad slinga
Samtidigt var det flera besökare som Lundagård pratade med som beklagade sig över att det var svårt att hitta in och ut samt att vara bunden till en specifik slinga att gå i. Flera funktionärer hindrade besökarna från att smita ut från den markerade vägen. Samtidigt lyfter arrangörerna fram att detta var en medveten strategi för att alla utställare skulle kunna synas.
– De utställare som inte stått i Stora salen tidigare har haft svårt att synas. Med den nya slingan har de fått mer exponering och de verkar nöjda, säger han.
Tradition med blåsorkester
Men några som inte var nöjda var musikorkestrarna. Traditionellt sett brukar Alte Kameren och Bleckhornen få drilla och musicera vid AF-borgens entré. Denna gång stod istället Lundakarnevalen där med en stor husvagn och spelade orkestermusik genom högtalarna.
– Vi gör en anmälan till varje Hälsningsgille och tidigare har det gått i arv till nästa arrangör att vi vill vara vid entrén och spela. Den här gången blev det en miss i kommunikationen, vilket var tråkigt, säger Elin Martinsson, ordförande i Bleckhornen.
Bättre testamenten
Hos arrangören har man förståelse för besvikelsen.
– Det är en väldigt tråkig miss och en tradition som vi inte såg. Lundakarnevalen frågade i väldigt god tid om att få vara vid entrén. Orkestern kom med det önskemålet nu, vilket var lite för sent, säger Oscar Hillmann.
Vad gör ni så att det inte händer igen?
– Vi måste vara tydligare i instruktionerna och även tydligare i kontinuiteten. När vi utvärderar och gör testamente för nästa arrangör så ska vi vara tydliga med detta så att det inte blir några tråkiga dubbelbokningar, säger Oscar Hillmann.