Trakasserande studenter slipper straff

Trakasserande studenter slipper straff

- in Nyheter
Kommentarer inaktiverade för Trakasserande studenter slipper straff
@Carl-Johan Kullving

Studenterna som trakasserade sina medstudenter på Lunds tekniska högskola slipper disciplinpåföljd. I en intervju med tidningen Ingenjören säger Annika Mårtensson, prorektor på LTH, att ingen disciplinpåföljd är aktuell i nuläget.

I juni avslöjade tidningen Metro att en grupp på ungefär tio manliga studenter trakasserat, hotat och förföljt kvinnliga medstudenter under bland annat 2012 års nollning. Studenterna i mobbningsgruppen studerar elektroteknik och gruppen kallades LUG, som enligt vissa står för Lunds Unga Gentlemän.

Men någon disciplinpåföljd för studenterna är inte aktuell.

– Det går inte till disciplinnämnden just nu. Händer det ytterligare saker, så kanske det gör det, men inte i nuläget, säger Annika Mårtensson, prorektor på LTH, till tidningen Ingenjören.

Oro inför nollningen

Teknologkåren känner väl till vilka studenter som utgjort gruppen. Inför höstens nollning fanns viss oro bland studenterna om att gruppen skulle sabotera insparkarna.

– Jag har pratat med nollningsgeneralen och än så länge har allting skötts kring nollningen, säger Björn Hansson, ordförande för Teknologkåren.

Vad tycker du om att det inte blir någon disciplinpåföljd?

– Vår roll är inte att döma studenterna, utan att nästan alltid stötta alla studenter. Vi står därför bakom LTH:s beslut.

Hur arbetar ni för att det inte ska ske igen?

– Vi jobbar ständigt med att förebygga och arbeta med likabehandling och värdegrundsfrågor. Till exempel så ges utbildningar till både sektionsstyrelserna och nollningens alla faddrar i just dessa frågor.

Tycker du att LTH har arbetat tillräckligt med frågan?

 LTH har gjort mycket än så länge. Det har förts en mängd samtal under våren och åtgärder har tagits. Vi har haft ärendet under uppsikt men arbetet kring värdegrunden är något som ständigt fortsätter, säger Björn Hansson.

Facebook Comments

You may also like

BILDSPEL: Regattan

I söndags var det återigen dags för Regattan