Den första tiden som redaktör kantades av irriterade miner och beslut om stora nedskärningar för Lundagård från Lunds universitets studentkårer. Såhär fyra månader senare lyser dock intresset för att ge oss en fulltalig styrelse fortfarande med sin frånvaro.
Två veckor efter att jag blivit vald som redaktör för Lundagård kom det på förslag från våra ägare , Lunds universitets studentkårer, att ta bort min tjänst. Skära ner och bara ha kvar en av redaktörerna för papperstidningen.Detta plötsliga hot hade sitt ursprung i att annonsförsäljningen under våren gick väldigt trögt. Något som är förödande för en tidning som baserar merparten av sin budget på annonsintäkter. Det här är dock inte unikt för Lundagård – fallande annonsintäkter är ett faktum i hela tidningssverige (i desperat jakt på nya intäkter började till exempel Göteborgs-Posten kränga värmepumpar för en tid sedan).
Många kårrepresentatner var förbannade, upprörda och beklämda över förra årets minusresultat. Drämde näven i bordet och krävde drastiska förändringar som kunde åtgärda detta oväntade budgettapp. En naturlig reaktion kan vissa tycka, en total brist på förståelse tyckte andra. Alla kårer var dock överens – det var nödvändigt att ta ansvar för situtationen. Vi nya redaktörer lämnades med ett antal pekpinnar och känslan att ingenting på vår runda redaktion fick kosta någonting (plötsligt stod vi sedan där och bakade 120 kanelbullar i mitt korridorskök för att dra ner på fikakostnaderna).
Efter att näven drämdes i bordet tycks dock intresset för att hjälpa oss ha svalnat. Förutom en redaktion och medarbetare har Lundagård också en styrelse. Den består av oss redaktörer, en ordförande och fyra stycken kårrepresentanter. Styrelsen får inte lägga sig i tidningens innehåll, däremot sköta upphandlingar, avtal och ekonomi (som till exempel att hitta fler finansieringsformer). Det vill säga: precis de frågor som kårerna krävde ett större ansvarstagande kring. Men trots att vår styrelseordförande Hanna Gunnarsson påtalat att vi behöver en fulltalig styrelse sedan i april saknas det fortfarande en kårrepresentant. Ett stort bortfall i en så liten styrelse.
Den fjärde kårstolens chans till inflytande och förståelse har blivit ratad och dess arbetsuppgifter har därmed också de lagts på oss andra. Alla vet att för många uppgifter i kombination med lite tid inte är en optimal ekvation. Inte minst för oss redaktörer som också har ansvar för att varje dag arbetsleda en tidning med 70 medarbetare.
Jag tycker att det är hedervärt att Lunds universitets studentkårer har en tidning vars funktion är att granska dem. Ännu mer hedervärt skulle det dock vara om det också togs ansvar för alla krav på förändringar och garanterade en arbetsvillig och fulltalig styrelse. Inte för att jag ska slippa ligga och fundera på möjliga tidningsintäkter halv ett en onsdagkväll, utan för att det känns rimligt att hjälpas åt och skulle göra eventuella klagomål legitima.
/ Annika