Sommar har en annan innebörd för svenskar

- in Kultur & Nöje, Nöje
@Lundagård

Den soliga eftermiddagen förvandlades till en stor fest med en bra blandning av band. Satomi Miyata, Lundagårds recensent rapporterade sin speciella upplevelse från sin första svenska sommarmusikfestival – Sensommarfestivalen som arrangerades av Göteborgs nation förra lördagen.

Johnossi var ett av dragplåstren för festivalen.
Johnossi var ett av dragplåstren för festivalen.

Sommar betyder något speciellt för svenskar. Du hittar aldrig människor så levande som svenskar under sommaren. Detta beror på att sommaren är som en extravagant gåva till dem som överlevde den lång och trista vintern.

Vädret under festivalen var fantastiskt med en sol som bara sken och sken. Festivalen gav oss den perfekta, men troligen också sista möjligheten att uppskatta varje ögonblick av den vackra skandinaviska sommaren.

Festivalbesökarna badade i solsken.
Festivalbesökarna badade i solsken.

Min erfarenhet av Sensommarfestivalen var totalt annorlunda från vad jag kommer ihåg från en sommarfestival utomhus som jag deltog på i Japan (jag är från Japan) för några år sedan. Japanska somrar är alltid lika med svett. Både fuktigheten, som är väldigt hög (omkring 70 %), och temperaturen (över 30 grader), gör Japan till en av de mest beryktade platserna under sommaren. Sensommarfestivalen gav mig ny insikt om vad musikfestivaler på sommaren skulle kunna vara.

Den extrema japanska sommaren gör att japaner oemotståndligt tar sig några klunkar öl under festivalen och i slutändan blir asfulla, ungefär som svenskar. Bara det att svenskar har ett annat väder. De flesta förfestar innan festivalen. D.v.s. när jag kom dit, kunde jag se en hel del fulla och lyckliga människor som bara njöt av bra musik och dans under en stor leende sol. Dessutom följdes slutet på festivalen av efterfester på olika nationer. Det var en stor tillställning under en dag som bara kan gå av stapeln i en student-stad som Lund.

Sensommar Festivalen-1-3
Från Frankrikes norra kust – Klingande.

Johnossi, en rockduo från Stockholm, var sannolikt festivalens höjdpunkt. Johnossi är ett fantastiskt band, om man lyssnar till dem ’live’, och de är så mycket bättre i ett beslöjat månsken. Deras musik är den sorts musik som gör att du kommer ihåg känslan av att vara begeistrad med armarna runt varandras axlar, hoppandes upp och ned. Minnen som etsas fast hos dig för alltid när du släpper loss helt och hållet och bara njuter av bra musik i gott sällskap. Inte att förglömma alkoholen, som alltid hjälper.

Lång dag med mycket skratt för festivalbesökarna.
Lång dag med mycket skratt för festivalbesökarna.

Urban Cone är en svensk elektropopgrupp från Stockholm. Eftersom jag är en stor beundrare av Urban Cone sedan tidigare, blev jag helt vild när de spelade Urban Photograph. Personligen lyssnar jag inte så mycket på partymusik som t.ex. ’hard-core’-elektro eftersom det i japansk kultur inte är lika vanligt att gå ut och dansa som i Europa. Men det är fortfarande inte fel att i hemlighet dansa och uppleva rytmen hemma, eller hur? Om du fortfarande är inne på samma linje som jag så garanterar jag att Urban Cone är värda att ligga överst på din hemliga spellista.

Urban Cone var festivalens höjdpunkt, enligt Lundagårds recensent.
Urban Cone var festivalens höjdpunkt, enligt Lundagårds recensent.

Jag kan absolut inte avsluta den här artikeln utan att nämna min absoluta och senaste favoritartist, Klingande. De är diskjockeyer från Frankrike och deras musik är en förträfflig blandning av många olika instrument och klanger som t.ex. saxofoner, slagverk och flöjt. Jag rekommenderar att du börjar med att lyssna på deras låt, Jubel.

På det hela taget måste jag säga att festivalen var mycket lyckad. Det är alltid svårt att sätta fingret på vilken musik som är gångbar just för tillfället. Unga studenter är väldigt komplicerade individer och letar efter ny innovativ musik som inte bör ligga alltför långt bort från den allmänna musiksmaken. Det går inte att förneka att de fem artisterna lyckades med att möta utmaningen.

Text: Satomi Myiata

Först publicerad på vår internationella sajt lundagard.net