Medlem av kungahuset, entreprenör och nystartspeppare. Prins Daniel besökte under måndagen Lund och pratade om entreprenörskap och om vikten av att gå från tanke till handling.
Crafoordsalen på Ekonomicentrum. Flera stolar gapar tomma trots att de svenska rojalisternas älskling kommit till stan. Den ödmjuke mannen av folket ska strax kliva in och förväntan är påtaglig. En doktorand i publiken berättar viskande för oss att doktorandråden sjabblat med att skicka ut information till de inbjudna om seminariet, vilket kan förklara varför salen inte är helt fullsmockad.
Skillnad på vilja och handling
När prinsen kommer in reser sig salen som i ett slag. Prins Daniel ger en kort presentation av sin syn på företagande och tips på hur unga studenter i Lund kunde bli mer innovativa.
– Jag älskar entreprenörskap. Vi måste bli bättre på att starta företag, i Sverige kan 50-60 procent se sig själva som entreprenörer, men knappt 1 procent startar företag. Skillnaden mellan vilja och handling är stor, sa prins Daniel.
Blev bisittare
Prinsen blev sedan mest bisittare till resten av samtalet. De andra företagarna tog istället över rampljuset och berättade om sina erfarenheter. De var ofta överens, som i diskussionerna om att företagare måste våga misslyckas, och att misslyckanden är oskiljbara delar av långsiktig framgång.
I frågor som rörde personalpolitik gled meningarna lite mer isär.
– Hur blir man av med sin ekonomichef med de anställningslagar som finns i Sverige? frågade sig Caroline Hjelte, adept i Prins Daniels Fellowship, och gav som exempel att prinsens program hjälpt henne hantera sådana frågor.
Brottas med personalproblem
Johan Skarborg, som startade Academic Work under sin studietid, berättade att han också brottats med personalproblem. Men Johan Skarborg verkade ha utarbetat andra strategier.
– Det viktiga är att jobba med människor som bryr sig om varandra och skapa en bra arbetsmiljö. Där man får energi, utvecklas och tar hand om varandra. En stor del handlar om att bli sedd av chefen och sina medarbetare och känna att man betyder någon, säger han.
Snuttefilt för företagare
Mot slutet av samtalet gjorde panel och publik halt vid vikten av stå för sina idéer, och samtalet övergick från att handla om positiva förebilder till att bli en snuttefilt för framtida företagare. Ett förslag som dök upp från publiken var att separera ”entreprenörsjaget” från sitt ”vanliga” jag för att inte ta åt sig av andras kritik.
– Vem är det man gör saker för? Har man lyckats för egen del? Ser man sig själv med andras ögon eller med sina egna ögon, frågade sig Caroline Hjelte.
Lite ”all over the place”
Lundagård fick några ord med prins Daniel innan han åkte iväg mot flygplasten. Prinsen verkade nöjd med Lundabesöket.
– Det gick helt OK. Jag är glad över att alla kunde komma hit och bidra med sina erfarenheter och av sina klokskaper, sa prins Daniel.
– Om det sedan var ett bra samtal måste vara upp till publiken att avgöra, la han ödmjukt till.
Det var åtminstone företagande ”all over the place”?
– Haha, ja det har du verkligen rätt i. Där har du en bra rubrik!
Text: Linus Gisborn
Foto: Jens Hansen