”Ett jättesimpelt Blocket för kurslitteratur.” Så beskriver Joacim Åström, 22 år, bokbytarsidan bokhyllan.lu som han och studiekamraten Alexander Ekdahl, 21 år, ligger bakom. Sidan har bara några veckor på nacken men har redan fått spridning bland Lunds studenter.
Det är många timmars arbete som ligger bakom hemsidan. Men det är bara roligt tycker studenterna, som båda pluggar andra året datateknik på Lunds tekniska högskola. Idén till projektet väcktes av ett problem de själva hade: Växande boktravar som samlade damm till ingen nytta.
– Vi behövde helt enkelt tjänsten själva. Det har fungerat bra också. Vi har faktiskt redan lyckats sälja en del av våra egna böcker, säger Alexander Ekdahl.
”Simplicity is key”
Det var egentligen i våras idéerna tog fart. Alexander Ekdahl behövde ett projekt för sommaren att bota sin rastlöshet med. Hemsidan har funnits sen i början av september men tack vare stor spridning på framför allt Facebook har den redan ett hundratal användare. Efter ungefär en vecka låg 147 annonser uppe på sidan. Men för den oinsatte kan det vara svårt att förstå hur en bokbytarhemsida egentligen fungerar.
– Man söker bara på en boktitel för att se om någon säljer den, förklarar Joacim Åström.
– Tjänsten bygger på att vara väldigt enkel, tillägger Alexander Ekdahl och fortätter:
– Det är enkelt att söka, enkelt att lägga upp annonser. ”Simplicity is key” har vi skrivit på en lapp här någonstans och det stämmer faktiskt.
Snart förbättringar
Än så länge är sidan bara till för lundastudenter. Men det kan bara vara en tidsfråga. Första målet är dock att sprida sidan utanför Teknologkåren.
– Sidan är nog som mest känd på LTH, det är mest de böckerna som finns inlagda. Men en hel del böcker inom ekonomi och juridik går också att få tag på, säger Alexander Ekdahl.
Innan bokbytarsidan riktigt får pröva sina vingar utanför LTH:s mark vill Joacim Åström och Alexander Ekdahl genomföra en del förbättringar, något som de också hoppas ha tid med efter hektiska nollningstider.
– Vi behöver få in mer litteratur från Lunds universitet. Det måste göras innan vi kan nå ut till fler utbildningar. Annars finns det en risk att sidan får ett rykte om sig att bara ha litteratur för LTH-studenter, säger Alexander Ekdahl.
Bra för miljön
Hemsidan är gratis att använda och det är tydligt att det inte är något vinstintresse som driver de båda studenterna. De är fullkomligt nöjda med att ha fått tillbaka vad de la ut i början genom att sälja sina egna böcker. Några pengar tjänar de alltså inte. De ser sig inte heller direkt som konkurrenter till Andrahandsbokhandeln – ett företag med liknande verksamhet. Snarare tror de att flera företag som säljer begagnade böcker kan verka sida vid sida.
– Det är ju bara bra om färre köper nya böcker, för miljön till exempel, påpekar Alexander Ekdahl.
– Men om vi lyckas påverka deras affärer är det ju lite kul för oss, ett tecken på att vi lyckats, inflikar Joacim Åström.
Text: Julia Österlund
Foto: Satomi Myiata