Blivande konstnärer utsatta för stor stress

- in Nyheter

Femton delkurser samtidigt och krav på att anpassa hela sitt liv efter studierna. Studenterna på Musikhögskolan i Malmö stressar mer än andra studenter.

– Stressen här är helt annorlunda jämfört med den på andra utbildningar, säger Maria Carlsson på musikerutbildningen.

musikhogskolan(JH)-2
Johan Ekströmer, Ylva Almcrantz och Fredrik Persson går det tredje året på musiklärarlinjen. De är överens om att de har två väldigt stressiga år bakom sig.

Musikhögskolan i Malmö ser ut som en blandning av en högstadieskola och ett fängelse. Bakom replokalernas dubbla dörrar spelar kommande stjärnor skalor och popslingor. I korridoren tummar någon på en kontrabas, en annan på en gitarr. Det ser inte vidare stressigt ut. Men alla har satsat allt för att komma hit.

– Jag vill inte nära konstnärsmyten, men den här utbildningen är en livsstil. Det är en del av en hela tiden. Jag som sjunger klassisk sång har min kropp som instrument så jag måste anpassa mitt liv efter det. Jag måste äta, sova och träna ordentligt. Jag kan inte plugga till en tenta och sen lägga den bakom mig och supa till, jag måste hela tiden vara på, säger Maria Carlsson.

Hon går tredje året på musikerprogrammet. Maria Carlsson menar att en musiker, på ett annat sätt än kanske en revisor, måste vara på ett visst sätt för att klara sig i yrket.

– Vi måste vara sociala, fixa spelningar och visa upp oss hela tiden. Att kontakterna är så avgörande kan också vara stressande, säger hon.

Tjejer värst drabbade

Att utbilda sig inom ett konstnärligt yrke är inte alltid en dans på rosor. Det visar den undersökning bland studenterna på konstnärliga fakulteten som gjordes i fjol. Även om svarsfrekvensen bitvis var låg, och undersökningen därför måste tas med en nypa salt, pekar den på stora inslag av stress och press bland studenterna.

De som upplever att de har det tuffast är kvinnorna. Mer än hälften av alla kvinnor upplever en hög grad av stress medan siffran bland deras manliga kollegor är betydligt lägre.

musikhogskolan(JH)
Maria Carlsson, Johan Andesson, Andrea Hatanmaa på kåren vid Konstnärliga fakulteten.

Femton delkurser samtidigt

Även om inte alla på Musikhögskolan drömmer om att bli världsberömda så verkar de flesta överens om att pressen kommer med yrket.

– Bara att ha en ambition att kunna försörja sig som musiker är press nog, säger John Andersson på musiklärarutbildningen.

Just de blivande musiklärarna är den grupp som trivs sämst på Musikhögskolan. I perioder har de läst femton delkurser på samma gång och förväntats vara lika briljanta på det strikt akademiska som det musikaliska.

– I perioder sover jag dåligt och missar grejer. Om man har tio grejer att göra på en vecka så förtränger man den elfte, säger John Andersson.

Saknas medvetenhet om problemet

Varför kvinnorna enligt undersökningen är de som mår sämst vet studenterna inte.

– Jag upplever att det är vanligare att mina kvinnliga klasskompisar tvivlar på sin egen förmåga. Killar pratar kanske bara inte om det, säger John Andersson.

Han tror att det är ett samhällsproblem som sipprar innanför skolans väggar. Kanske skulle det bli bättre om deras lärare fick utbildning i genuspedagogik. John Andersson menar att vissa föreläsare kan mycket om problematiken, andra ingenting.

– Men det behöver definitivt finnas en större medvetenhet om jämställdhet på skolan, säger Andrea Hatanmaa, ordförande för kåren vid konstnärliga fakulteten.