En mentor till drömmen

- in Karriär

En mentor kan vara den där personen som du kan ställa dina dumma frågor om arbetslivet till. Någon som är genuint intresserad av din utveckling och karriär. Så upplevde i alla fall ekonomistudenten Angelica Holmgren att det var att ha en mentor.

Det bästa hon gjort under hela sin studietid, så sammanfattar Angelica Holm- gren det år då hon gick Utrikespolitiska föreningens mentorsprogram.

–Det har bidragit både till min masterexamen, till praktikplatser och till att jag hittat framtida eventuella arbetsplatser. Dessutom gav min mentor mig självförtroende att ta kontakt med högt uppsatta personer.

Angelica Holmgren hade tagit sin kandidatexamen i ekonomi, läst 60 po- äng statsvetenskap och blivit intresserad av internationell utveckling och handel. Då blev hon tilldelad en plats på Utrikespolitiska föreningens ettåriga mentorsprogram.

– Jag såg det som en chans att ställa de där frågorna som man går och nyfiket funderar på och pratar med andra studenter om. I mitt fall handlade det mycket om att få inblick i hur man jobbar inom internationella organ och hur maktstrukturerna fungerar.

Utrikespolitiska föreningen parar ihop studenter med diplomater efter intressen och ansvarsområden. Angelica Holmgren matchades med Anders Ahnlid, ambassadör och chef för Sveriges OECD- och UNESCO-delegation i Paris.

Hon minns det där första samtalet när hon ringde upp Anders Ahnlid i Paris:

– Jag var väldigt nervös, men efteråt kändes det jättebra. Och sedan blir man mer och mer avslappnad för varje gång man pratar.

De hördes på telefon ungefär varannan vecka. Under samtalen tog de upp såväl dagsaktuella politiska frågor som personliga anekdoter från Anders Ahnlids karriär. Han blev också bollplank i arbetet med mastersuppsatsen som Angelica Holmgren höll på att skriva.

– Sedan frågade han ganska snart om jag ville komma och hälsa på i Paris. Han tyckte att jag skulle se hur möten i FN kan fungera. Så jag var nere i fem väldigt intensiva dagar.

Anders Ahnlid har själv pluggat i Lund och var under studietiden med- lem i Utrikespolitiska föreningen. Men intresset för mentorsprogrammet bottnar i att han själv hade en mentor i början av sin yrkesbana. Trots sitt tajta schema ser Anders Ahnlid den tid han lägger ner på mentorsverksamhet som väl investerad.

– Det är så roligt att se nya, friska krafter komma ut i arbetslivet och hur snabbt och duktigt de anpassar sig till det nya professionella livet. Att se att man kan förmedla nya insikter och lärdomar som adepterna kan ha nytta av tycker jag också är stimulerande.

När mentorsprogrammet var slut utvärderades året som varit.

– Anders ville veta hur han kunde förbättra sitt mentorskap och jag fick råd inför framtiden. Till exempel att skriva mycket engelska för att bli bra på att ut- trycka mig i skrift. Ett annat tips var att kartlägga och fokusera på intressanta arbetsgivare istället för att söka jobb överallt, säger Angelica Holmgren.

Till den student som är intresserad av att skaffa en mentor vill Anders Ahnlind ge rådet att söka upp en person som håller på med någonting som man tycker är spännande.

– Det låter lite klyschigt, men… det är som med allting annat i livet: Det vikti- gaste är att ta sig an det som man verkligen tycker är roligt, annars är det liksom ingen idé.

 

Vill du läsa en guide om hur du får din egen mentor? Klicka här.