Debatt om kårdemokrati lockade få

- in Studentliv

I förra veckan ordnade Samhällsvetarkåren om kårdemokrati. Det låga publikantalet belyste debattens huvudsyfte, att få fler att engagera sig i kårvalet.

 

Professor emeritus Anders Sannerstedt från Statsvetenskapliga institutionen i Lund hade bjudits in som valexpert.
Docent Anders Sannerstedt från Statsvetenskapliga institutionen i Lund hade bjudits in som valexpert.
Foto: Signe Stevnhoved Rasmussen

För att diskutera det låga valdeltagandet i olika studentkårers fullmäktigeval var representanter från Uppsala respektive Lunds kårer inbjudna till den kårdemokratidebatt som Samhällsvetarkåren anordnade i Café Athen i förra veckan. Dessutom var representanter för olika politiska studentförbund inbjudna och deltog i panelsamtalen. Valdeltagandet i exempelvis Samhällsvetarkåren och Teknologkåren vid LTH ligger som högst runt tio procent, och liknande siffror kan hittas bland andra högskolor och universitet runt om i landet. En allmän uppfattning bland debattörerna var att kårerna bör marknadsföra sitt arbete mer för att nå ut till studenterna.

– Mikrologen finns på grund av Samhällsvetarkåren, och vi har också sett till att vara delaktiga i att det studiecentrum som byggs till i Kvarteret Paradis inte bara blir kontor. Det kan vara viktigt att upplysa om att vi gör skillnad, sa Ludvig Sundin, ordförande för Samhällsvetarkåren, under debatten.

Olika valsystem för olika kårer

Hur valsystemen inom kårerna ska utformas varierade mellan personval och listor, men olika sätt att öka antalet röstande belystes också.

– Umeå studentkår, som är en av de kårer med något högre valresultat, hade till exempel en mobil röstningsvagn för manuellt röstinsamlande där studenterna befinner sig, sade Johanna Grönbäck från den allmänborgerliga studentföreningen Ateneum.

Jack Lantz var en av arrangörerna för debatten.
– Vi är överlag nöjda med debatten och nivån som publiken höll, säger Jack Lantz, som var en av arrangörerna för debatten.
Foto: Signe Stevnhoved Rasmussen

Få i publiken

Den något fåtaliga publiken var påtaglig med tanke på ett ständigt buller från den mer välbesökta Sångarstriden en våning upp i AF-borgen. Men anordnarna tyckte ändå att de som fanns på plats var delaktiga i diskussionerna.

– Visst hade vi väntat oss lite fler och vi hade kanske kunnat marknadsföra debatten lite mer, men å andra sidan var det en tråkig mörk kväll att våga sig ut i. Vi är överlag nöjda med debatten och nivån som publiken höll, säger Jack Lantz, som var en av dem i Samhällsvetarkåren som arrangerade debatten.

På torsdag anordnar valnämnden på Samhällsvetarkåren ytterligare möte för att få fram faktiska förslag till en ändring av dess eget valsystem.

Artikeln har korrigerats efter publicering.