Kommunen, universitetet och Akademiska hus tar gemensamt krafttag mot studentbostadsbristen i ett gemensamt bostadsprojekt. Minst 1000 bostäder ska byggas till 2017.
Akademiska Hus har i samarbete med White Arkitekter AB dammsugit ägorna efter lämpliga bostadsbyggen. Och det har gett resultat. Minst 1000 nya studentbostäder ska byggas och stå klara till 2017. Med i båten finns både Lunds universitet och Lunds kommun.
– Det är många markområden som inte varit synliga tidigare och vi hoppas att flera bostadsaktörer, som till exempel AF Bostäder eller nationerna, ska kunna hoppa på, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska hus Region Syd.
– Det är en fullständig katastrof som man behandlar unga idag. Det måste skapas fler studentbostäder, säger han.
Inga tomma lägenheter
En stor del av området ligger i anslutning till Kunskapsstråket. Flera nybyggnationer är möjliga vid kvarter Paradis, vid Kulturanatomen, Sölvegatan och LTH-områden och korsningen vid Tuna- och Tornavägen.
– Kunskapsstråket längs Sölvegatan har mycket dagsaktiviteter, men vi vill att området ska kunna leva mer än fem dagar i veckan. Därför är det bra att många av studentbostäderna kan ligga där, säger Mats Helmfrid (M), kommunstyrelsen ordförande.
– Jag ser ingen risk i att studenterna inte vill flytta in. Så länge man bygger flexibelt så behöver ingen vara orolig för tomma lägenheter, säger han.
Osäkert kring låga hyror
Att bostadsbristen är stor i Lund är ingen nyhet. Men exakt hur stor kan ingen av aktörerna säga.
– Det är svårt att bedöma behovet, men vi ser att det är en stor efterfrågan. Vi kommer att märka behovet efter hand som det byggs mer, säger Per Eriksson, rektor på Lunds universitet.
– Fakta säger att det finns 33 000 studenter vid Lunds universitet och att 60 procent av dem bor i Lund. Därtill finns endast ungefär 8800 studentbostäder i Lund i dagsläget, säger Tomas Ringdahl.
Hur ska ni garantera låga studenthyror?
– Jag hoppas på att stabila organisationer tar sig an detta och jag hoppas att markpriserna kan blir rimliga. Akademiska hus har lovat att hjälpa till och AF Bostäder och bostäder vet hur de ska göra för att hålla hyrorna nere, säger Per Eriksson.
– Vi vet hur kalkylerna ser ut. Tyvärr finns inga möjliga subventioner idag som vi kan använda oss av, säger Tomas Ringdahl.