Karnevalskön – nu endast för medlemmar

- in Nyheter
@Lundagård

En Lundakarneval för alla? Ett nytt beslut kring vilka medlemskap som krävs för att vara karnevalist i Lundakarnevalen exkluderar vissa grupper av studenter – om dessa inte väljer att köpa till de medlemskap som krävs. Medlemskap som i praktiken är samma som för Studentlund.

I maj är det åter Lundakarneval och över 5 000 studenter väntas engagera sig ideellt som karnevalister. Men trots att karnevalen ägs och arrangeras helt av kårerna kommer det krävas att studenterna, utöver kårmedlemskapet, även är medlemmar i en nation och Akademiska föreningen, AF, för att få bli karnevalister. Ett beslut som kårerna vill tona ner.

Som vi har uppfattat det måste man nu vara medlem i Studentlund för att kunna bli karnevalist, stämmer det?

– Man måste ha medlemskap i kår, nation och AF, säger Clara Lundblad, som

är ordförande för Karnevalsorganet.

Är det inte så att det i praktiken innebär att man då måste vara Studentlundsmedlem?

– Jo, det gör det väl i praktiken, säger Clara Lundblad.

Första året utan obligatoriet

2014 års karneval är den första sedan kårobligatoriets fall. Nu får Lunds studenter välja om de överhuvudtaget vill vara med i en kår eller nation. Studentlund, som är ett externt samarbete mellan kårer, AF och nationer, bildades 2010 för att säkra att organisationerna fortfarande skulle attrahera medlemmar.

Men endast sex av de nio kårerna som arrangerar karnevalen är med i Studentlund. Medlemmarna i Teknologkåren, Doktorandkåren och Studentkåren vid Konstnärliga fakulteten måste därför skaffa sig ett extra medlemskap för att få bli karnevalister i den karneval som deras kår ändå arrangerar.

Clara Lundblad menar att det finns goda anledningar till kravet på Studentlundsmedlemskap.

– Under vårterminen kommer karnevalen ta mycket av uppmärksamheten från nationerna och kårerna. Det här är ett sätt att stötta resten av studentlivet så att det inte tar skada.

Så det är tanken med att man kräver medlemskapen?

– Ja absolut, sedan hålls flera av festerna som arrangeras av karnevalen på nationerna. Dessutom subventionerar AF med hyror, och det bidraget grundar sig i de medlemskap som de får in. Det är naturligt att det är såhär, säger Clara Lundblad.

Infekterad intressekonflikt

Det har sedan en tid tillbaka varit en infekterad intressekonflikt mellan AF och

kårerna angående karnevalen. Bland annat har AF velat ha mandat i Karnevalsorganet för att subventionera hyrorna av AF-borgen under karnevalen. Men något ansvar för karnevalen har kårerna inte velat ge AF.

Däremot accepterar kårerna nu att samtliga kårmedlemmar måste skaffa medlemskap även i AF och nation. AF:s verksamhetschef, Oscar Hillmann, anser att beslutet kring att inkludera AF i medlemskravet för karnevalisterna är viktigt.

Har ni själva varit med och verkat för att detta beslut skulle tas?

– Att som karnevalist även vara med i AF var som jag uppfattat det aldrig en diskussionspunkt. Det var något man från början utgick från, sett till hur det har varit tidigare, säger han.

I slutet av november tecknade Lundakarnevalen ett avtal med AF om att räknas som en erkänd studentförening. Från AF:s håll gör det medlemskap från karnevalisterna extra viktigt.

– Alla erkända studentföreningar knutna till AF måste till 100 procent ha medlemmar som även betalar medlemskap hit, säger Oscar Hillmann.

Studentlund ska inte marknadsföras

Från arrangörshåll har det lyfts fram att Studentlund inte ska marknadsföras i samband med karnevalen, på grund av risken att det då kan tolkas som att hela samarbetet är med och arrangerar. Clara Luthman, kommunikationsansvarig i Lundakarnevalen, kommenterar:

– Lundakarnevalen är sin egen, men det finns starka kopplingar till Studentlund. De som jobbar med karnevalen är ofta rekryterade direkt

från AF, nationer och kårer.

Karnevalskommittén är de som ligger bakom och organiserar Lundakarnevalen. Från deras håll har det hittills varit tyst om det nya kravet på Studentlundsmedlemskap för karnevalisterna.

– Men detta kommer kommuniceras i samband med marknadsföringen av Uppropet i februari, säger Clara Luthman.

Om karnevalen nu ligger helt under kårerna, borde inte alla som är anslutna till en kår få vara med och engagera sig i karnevalen?

– Självklart ska alla som är anslutna till en kår kunna få engagera sig i karnevalen. Vi vill ha med alla delar av studentlivet på tåget; kåraktiva, nationsaktiva, AF-aktiva och de som aldrig tidigare varit engagerade i studentlivet, säger Clara Luthman.

Drabbade kårer obekymrade

Teknologkåren, TLTH, är med sina 7 300 medlemmar den största kåren vid Lunds universitet – och de står utanför Studentlundssamarbetet. Björn Hansson, ordförande i TLTH, anser att många av deras medlemmar redan har medlemskap i Studentlund, och att kravet på Studentlundsmedlemskap därför inte utgör någon större skillnad.

– Det största skälet till att det är såhär är de subventioner vi får från AF, och det enda sättet för oss att få detta är om man som karnevalist även är medlem i Studentlund, säger Björn Hansson.

Studenter från Konstnärliga fakulteten i Malmö brukar engagera sig i nöjen som rör musik och scen i karnevalen. Men inte heller Andrea Hatanmaa, ordförande för fakultetens studentkår SKFM, oroas av medlemskapsbeslutet. Hon tror att det är ett fåtal kårmedlemmar som engagerar sig i Lund och karnevalen, och som ofta då redan är Studentlundsmedlemmar.

– Då bör man snarare se det som ett individuellt beslut och vi får se till majoriteten, säger hon.

Känner ni att det tagits hänsyn till er kår vad gäller Lundakarnevalen, då ni valt att stå utanför Studentlundsamarbetet?

– Vi har inte reflekterat så mycket över det. Det är nog ett strukturellt beslut från karnevalens håll och beroende av det organisatoriska. Man ser väl att det är smidigast att alla har dessa medlemskap.

Men det drabbar väl ändå de från er kår som skulle vilja vara med?

– Det drabbar ett fåtal. Men eftersom vi inte ser att detta berör majoriteten i nuläget är det inget vi går ut extra med.

Text: Elin Sivard & Hanna Holmquist

Foto: Jonas Jacobson