Fler kvinnor till förhandlingsborden

- in Nyheter

Under tisdagen var biståndsministern i Lund och talade om vikten av ökat jämställdhetsfokus i biståndsdebatten.

Efter lite mer än 80 dagar i nya rollen som biståndsminister har Hillevi Engström börjat bli varm i kläderna. Inne på Palaestra satt ett fyrtiotal forskare och andra inbjudna för att under dagen diskutera hur en mer demokratisk värld kan bli möjlig. När Hillevi Engström gick fram till podiet kom diskussionen att handla mer om biståndspolitiken.

Engström började med att identifiera den svenska biståndspolitikens tre prioriteringar, som hon menade var att främja politiska och mänskliga rättigheter samt arbeta aktivt för miljö och jämställdhet. Den första och sista punkten dominerade föreläsningen.

– Vi kan se hur människor runt om i världen är beredda att offra sina liv och stå upp för demokratiska rättigheter och frihet från förtryck. Och det är lika angeläget att bekämpa politiskt förtryck som att arbeta med att utrota fattigdomen, säger Hillevi Engström.

Kontroversiella beslut utelämnades

Förra biståndsministern, Gunilla Carlssons, gjorde flera ofta omtalade förändringar av det svenska biståndet och bidrog till att möblera om det biståndspolitiska landskapet. Carlsson lät bland annat sin lön bekostats av biståndspengar och lade ner Sadev, myndigheten som utvärderade det svenska biståndet. I Engströms anförande lades sparsamt med krut på att relatera till dessa förändringar.

Hillevi Engström fortsätter dock, i linje med Gunilla Carlsson, att betona vikten av jämställdhet inom biståndspolitiken. Kvinnor måste delta på alla nivåer av samhället, när fredsavtal sluts måste de få sitta med vid förhandlingsborden och vid parlamentsval måste fler kvinnor upp på listorna.

– Genom kvinnors deltagande bygger vi åt framtida generationer. Jämställdhet är en förutsättning för långsiktig demokratisk utveckling och samhällen som inte genomsyras av jämställdhet saknar en jämn fördelning av makt och resurser, säger Hillevi Engström.

Fakta

[checklist]

  • Statsvetenskaplig Tidskrift och Statsvetenskapliga Institutionen vid Lunds universitet har tillsammans anordnat en heldag om demokrati.
  • Inbjudna var ledande demokratiseringsforskare från Sverige och Danmark, journalister och praktiker.
  • Heldagen bestod av två panelsamtal och en keynote föreläsning där biståndsministern Hillevi Engström hade ordet.
  • Dagen avslutades med rundabordssamtal om det är möjligt att exportera demokrati eller inte.

[/checklist]

 

About the author

Linus Gisborn var redaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 2016-2017. Han har tidigare varit redaktör för tidningens 95-årsbilaga och blev medarbetare 2013.

Related Posts