Louisa Rhodes sökte till sjuksköterskeprogrammet i Lund och kom inte in. Efteråt fick hon reda på att det fanns två olika antagningar för samma program och att hon sökt den med minst platser. Nu erkänner universitetet att det skett en miss.
Den som söker efter sjuksköterskeprogrammet i Lund på Universitets- och högskolerådets hemsida antagning.se får upp två nästan identiska träffar. Det enda som skiljer de två programmen åt är anmälningskoden och antalet studieplatser: 10 respektive 65 platser. Louisa Rhodes hade oturen att söka programmet med tio utbildningsplatser.
– Det finns ingen information någonstans om de två alternativen och vad som skiljer dem åt, säger hon.
Louisa Rhodes är inte den enda som blivit förvirrad av de två sökalternativen.
– När jag ringde antagning.se berättade de att de fått in flera samtal som liknade mitt, säger hon.
Vad vill du ska hända?
– Att vi som sökt fel ska ha möjlighet att söka om och söka rätt. Sen kanske vi inte kommer in men då har vi i alla fall sökt. Annars måste de ändra informationen inför nästa års antagning så att skillnaden framgår tydligare, säger Louisa Rhodes.
Ett och samma
Så vad är egentligen skillnaden mellan de två sjuksköterskeprogrammen? Britt-Marie Nilsson är utbildningschef vid medicinska fakulteten och förklarar att de två programmen är ett och samma. All teoretisk utbildning sker i Lund. Däremot så är den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, för ”programmet” med tio utbildningsplatser förlagd till Helsingborg, medan de övriga 65 platserna har sina VFU-platser i Lund.
– Vi delade upp utbildningsplatserna i två grupper så att de som bor i Helsingborg kan få sin VFU i staden de bor i, säger Britt-Marie Nilsson.
Men den här informationen framgår ju inte på hemsidan?
– Nej, jag ser det nu. Där har det blivit en miss.
”Inte fungerat”
Britt-Marie Nilsson förklarar att systemet kommer att ändras till nästa sökperiod. Det nuvarande systemet med en uppdelning på två program har funnits i två år.
– Men det har inte fungerat som vi har tänkt. Alla söker allting, det har inte blivit en uppdelning att Helsingborgare söker de tio platserna. Så nu går vi tillbaka till att bara ha ett program som alla söker, säger Britt-Marie Nilsson.