Kåren: Genus har olika relevans

- in Nyheter

Genusperspektivet är viktigt – om det är relevant för kursinnehållet. Det menar Lundaekonomerna rörande två kurser i nationalekonomi uttryckligen inte tar upp ett specifikt genusperspektiv.

– Lundaekonomerna som studentkår anser att genusfrågan är otroligt viktig men har olika relevans för olika kurser, säger Anton Blidhem, vice ordförande för Lundaekonomerna. Han vet inte varför genusperspektivet har slopats från de två kurserna.
– Jag vet inte varför man har valt att utesluta det helt från blocket.

Anton Blidhem poängterar att han tycker att genusperspektivet ska vara inkluderat, om det gäller en hel utbildning som pågår under flera år men han vill inte spekulera kring just de två kurserna som struntat i genusperspektivet.
– Jag kan inte uttala mig om vad enskilda individer har för åsikter i frågan, säger han.

Relevans avgör
Anton Blidhem tror att relevansen för kurser skiftar beroende på vad det är för kurs.
– Det är mindre relevant med genusperspektiv om det handlar om en kurs i matematik. Det är nog möjligt att få med det men det hade kunnat bli lite konstlat, säger han. 

Josefin Kilman läser masterprogrammet i nationalekonomi och tycker inte att genusperspektivet kan vara obetydligt, även om det handlar om kurser i ekonomi.
– Genusperspektivet förbättrar den ekonomiska analysen och breddar förståelsen. Jag tänker också att fler kvinnor kanske skulle intressera sig för nationalekonomi som länge varit en mansdominerad värld, säger hon.

Anna Berglund läser grundkursen i nationalekonomi inom ramarna för Politices kandidatprogram och hon tycker inte heller att det inte skulle vara relevant med genus på kursen. Hon berättar att de på lektionerna har pratat om områden som hade kunnat anknytas till genus. Men att läraren ändå inte tagit upp det.
Det finns många tillfällen då jag tänkt varför tog han inte upp könsskillnader här? Varför uppmärksammades inte genusperspektivet här? När de väljer att inte uppmärksamma genusfrågor eller ens ta med det perspektivet kan man fråga sig vad det säger om institutionen, säger hon.

Genustabu
Josefin Kilman tror att det kan vara tabu att prata om genus, även om hon själv tycker att det är viktigt att universitetet ligger i framkant och kan visa flera bilder av samhället och ta upp genusperspektivet.
­– Det är lite tabu att snacka om genus. Man vill inte riktigt ta i det, det är jobbigt, säger Josefin Kilman.

Anton Blidhem har en annan syn på saken. Han tror inte att genusdebatten censureras på institutionerna, snarare att det diskuteras utifrån relevans för kursen.
– Bara för att det inte finns med i kursplanen idag är det är inte så att man stänger för debatt i kursen, säger han.


LÄS MER: Universitetet struntar i genuspolicyn