I förra veckan berättade Lundagård att två 30-poängskurser i nationalekonomi på universitet saknar ett genusperspektiv. Något som studenter på nationalekonomiska institutionen är upprörda över.
– Jag tror inte jag har hört ordet genus på min utbildning i nationalekonomi. Det är fruktansvärt, säger Josefin Kilman som läser masterprogrammet i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan.
Enligt Fredrik Andersson, rektor för Ekonomihögskolan, har genusperspektivet slopats på grund av att det inte finns några undervisningsmoment som särskilt tar upp det.
Josefin Kilman tror att det har uteblivit på grund av okunskap.
– Jag tror att människor inte är insatta i det överhuvudtaget. Universitetsvärlden är forfarande så uppdelad. Det sker inget överskridande samarbete över institutionerna. Jag tror det gör både lärare och studenter väldigt insnöade på det de gör och inte reflekterar över att genusfrågorna borde ingå, säger Josefin Kilman.
Okunskap
Kunskap eller inte, Ekonomihögskolan är iallafall medvetna om att det saknas i deras två kurser då de skriver i kursbeskrivningen att ”inget specifikt genusperspektiv läggs på innehållet”.
– Jag tycker att det är helt otroligt och anmärkningsvärt att de skrivit i kursplanen att genusperspektivet inte tas upp, säger Josefin Kilman.
Anna Berglund läser just nu grundkursen i nationalekonomi inom ramarna för politices kandidatprogrammet. Hon tror också att genus kan ha slopats på grund av okunskap, men att Ekonomihögskolan kanske inte riktigt vill erkänna det.
–Även om det står i kursbeskrivningen så kan det bero på kunskapsbrist- trots att de inte vill erkänna det, säger hon.
Att Ekonomihögskolan går emot sin egen policy och högskoleverkets lag upprör Anna Berglund. Hon var ovetandes att genusperspektivet inte skulle inkluderas i kursen.
– Jag tycker det är tråkigt att universitetet struntar i lagarna som finns. Det är extra tråkigt att de som har makten att lära ut har plockat bort genusperspektivet. Som i alla fall för mig är väldigt viktigt, säger Anna Berglund.
Av män för män
Josefin Kilman spekulerar i att institutionen är mansdominerad, vilket i sin tur också kan ha bidragit till att genusperspektivet slopats, tror hon.
– Nationalekonomi är känt för att använda sig av gamla modeller och gammalt tänk. Gjort av män för män, säger Josefin Kilman.
LÄS MER: Universitetet struntar i genuspolicyn
Fakta
[checklist]
- Ekonomihögskolan har en jämställdhets- och likabehandlingskommitté som bygger på universitetets policy för jämställdhet, likabehandling och mångfald.
- Där står det att ”genusperspektiv och könsmedveten pedagogik ska ha en framträdande roll” i utbildningen och att arbetet ska skärpas vad det gäller att förmedla både ett genus- och intersektionellt perspektiv.
- Policyn följer i sin tur Högskolelagen (1992:1434) där det står: ” I högskolornas verksamhet skall jämställdheten mellan kvinnor och män alltid iakttas och främjas” (§5 kap1).
[/checklist]