Blottare på Kämnärsrätten

- in Nyheter

I söndags blottade sig en man för studenter på Kämnärsrätten. Enligt de boende är det inte första gången. Polisen har ingen misstänkt i nuläget.

I söndags blottade sig en man för en kvinna på Kämnärsrätten. Kvinnan  stod och diskade då blottaren dök upp utanför köksfönstret och onanerade framför henne. Hon ringde polisen som kom till platsen men försent. Ingen kunde gripas och polisen kunde inte heller säkra några spår.

Kan inte gå vidare
Kommissarie Stephan Söderholm på polisen i Lund jobbar med fallet och han säger att  det är svårt för polisen att gå vidare med ärendet.
– En anmälan gjordes men signalementet är vagt. Det rör sig om en man i 40-45-års åldern, cirka 1,75 meter lång. Han hade enligt vittnet en jacka på sig och jeans med ett bälte i, säger Stephan Söderholm.

Att det var mörkt ute och blött på marken försvårar också arbetet för polisen då det gör det svårt att säkra spår.

Tittade in genom fönstret
Det är inte första gången något liknande händer på Kämnärsrätten. Hanna bor i studentkorridor i området och hon har själv råkat ut för en man som tittat in genom hennes fönster.
– Jag såg bara en skugga. Jag hade kommit hem från en fest och jag var i mitt sovrum. Då såg jag skuggan utanför fönstret, han hade suttit på huk och tittat in. När han märkte att jag sett honom reste han sig och gick iväg, säger Hanna.

Att det är så många som blivit utsatta för blottare och fönstertittare på just Kämnärsrätten tycker inte Stephan Söderholm är en slump.
– Blottare lockas till områden där många unga tjejer bor och lägenheterna är i marknivå, säger Stephan Söderholm.

Han berättar att ett blottningsfall får högre prioritet beroende på hur anmälan ser ut.
– När blottning sker vid skolor eller flera gånger inom loppet av kort tid på samma ställe. Eller när blottare börjar följa efter offret så får det en högre prioritet, säger han.

Inte första gången
Hanna berättar att det är flera andra i korridoren som har råkat ut för blottare eller fönstertittare. Hon tycker att det är obehagligt att det fortsätter hända – trots polisanmälningar.
– Jag känner mig konstant iakttagen. Jag har det hela tiden i baktankarna. Om jag inte har rullgardinen nere så måste jag kolla med jämna mellanrum om någon står utanför. Det är riktigt äckligt, säger hon.

Hanna har gjort vad hon kan för att undvika att någon ska titta in genom hennes fönster igen.
– Jag har skaffat heltäckande rullgardiner som jag rullar ner så fort det blir mörkt, säger hon.
Men ändå känner hon sig inte trygg.
– Även om rullgardinen är en tillfällighet så känns det som att mannen hittar andra sätt att hålla på. Jag väntar bara på att något värre ska hända, säger hon.

 

Hanna heter egentligen något annat.

Fakta

[checklist]

  • År 2013 räknar polisen med att de fick in 15-20 anmälningar på blottningsfall i Lund
  • Blottning räknas som sexuellt ofredande och straffet är böter
  • När blottningsfall får hög prioritet använder polisen sig ibland av hundar som är utbildade att söka efter sperma
  • Sperman skickas sedan till ett labb där den kan kopplas till blottaren genom DNA-analys
  • Om du råkar ut för en blottare ring polisen på 112

[/checklist]