I dag är sista anmälningsdagen till vårens högskoleprov, men för att ha nytta av provet är det säkrast att du får minst 0,5 poäng. På torsdag beslutar regeringen nämligen om införandet av en lägstagräns på högskolepovet, men Sveriges förenade studentkårer är kritiska.
Förslaget som nu läggs fram av regeringen innebär att en gräns på att klara minst 0,5 poäng ska införas. Om förslaget godkänns förväntas det träda i kraft i slutet av juni 2015 och kommer att gälla för alla högskoleutbildningar. Bakgrundet till förslaget grundas på vad Universitets– och högskolerådet, UHR, presenterade i en rapport förra året. Ungefär 1 900 personer kom in på högskolan med ett lägre provresultat än 0,4 under höstterminen 2013. Ett resultat på 0,4 innebär i princip att du kan ha chansat dig igenom provet genom att till exempel svara ”C” på alla frågor.
Sveriges förenade studentkårer kritiska
Erik Pedersen, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer är kritisk till förslaget. Han anser att regeringen och utbildningsminister Jan Björklund faller för det mediala trycket och inte verkar ha en helhetsbild av hur urvalen verkligen fungerar.
– Det är beklagligt att de inte har förståelse för skillnaden mellan behörighet och urval, säger han.
Erik Pedersen menar att högskoleprovet endast är ett urvalsinstrument som syftar till att rangordna studenter om det finns för få platser till för många sökande.
– Alla har ju samma grundläggande behörighet från gymnasiet och är alltså berättigade till en högskoleplats. Om man tar lärarutbildningen som exempel så fördelas det fler platser genom högskoleprovet där, då blir det ju automatiskt så att man tar in fler med lägre resultat.
Vill ha nytt antagningssystem
Om studenterna sedan inte klarar studierna är det inte högskoleprovet utan den grundläggande utbildningen det är fel på, anser Erik Pedersen.
Sveriges förenade studentkårer anser även att hela antagningssystemet bör göras om från grunden på grund av dess förlegade metoder.
– Vi vill att Jan Björklund tillsätter en utredning för att göra om antagningssystemet. Det har gjorts flera reformer i grund– och gymnasieskolan och därför måste även högskolan uppdateras.