Att sammanfoga filosofi och konst är kan tyckas svårt nog. Att dessutom utveckla det för barn kan verka omöjligt. Men i vår går studenten Peter Toggeth Karlssons dröm i uppfyllelse när han ger ut sin första barnbok.
– Det här är något av det roligaste jag gjort, säger filosofistudenten Peter Toggeth Karlsson.
Filosofi och konst har alltid legat honom varmt om hjärtat. Nu får han utlopp för det på ett ultimat sätt – genom att skriva och illustrera en barnbok.
Sedan han var barn har han tyckt om att skapa och titta på bilder, något han bär med sig än idag i sitt yrke som frilansfotograf. Men filosofin har på något sätt alltid funnits där.
– För mig är det ett grundläggande ämne. Att kunna prata filosofi vid köksbordet eller vart som helst är viktigt. Det är utvecklande för tankarna och sen är det bara väldigt spännande att prata om svåra ämnen, säger han och tar en klunk av sitt kaffe med mjölk i.
Stadsbiblioteket i Malmö är en naturlig plats för Peter Toggeth Karlsson. Här sitter människor djupt försjunkna i texter. Här skapas tankar och lärdom. Här läser besökarna dagstidningar och James Joyce. Här har Peter tillbringat många timmar med att läsa barnböcker, inte minst för inspiration.
Miljöombyte
Det pampiga biblioteket mitt i Malmö står i kontrast till Peters hembygd. Han är uppväxt i ett icke-akademiskt hem på den halländska landsbygden i den lilla byn Ätran, vid ån med samma namn.
När han flyttade till Lund var det som att två världar möttes. Hans praktiska värld mötte en mer teoretisk värld, ett möte som Peter beskriver som chockartad men upplysande.
– Jag blev tvungen att omvärdera väldigt mycket eftersom att jag inte hade någon pejl på den akademiska världen, säger han och drar bak det bruna håret bakom öronen.
I Malmö trivs han bra, i hans 29-åriga liv har han bott fyra år här. Det bästa med staden är att den är välanpassad för en mångsysslare som Peter själv.
Små bidrag
Kärnan i boken har Peter hämtat från en filosofisk grundtanke om alla människors små bidrag och hur de påverkar oss själva och omvärlden.
Boken handlar om ett barn som ligger i sängen och funderar på hur världen skulle se ut om alla gjorde på samma sätt. Det är ingen story i boken utan varje uppslag presenterar ett nytt scenario.
– Till exempel har vi fiskekvoter i dag men det är väldigt lätt att rationalisera och tänka ”om jag fiskar lite mer så blir det bättre för mig och det påverkar ingen annan för det lilla jag gör- gör väl ingenting?”. Grejen är den, att det väldigt stora konsekvenser om alla tänker så, förklarar Peter och fortsätter.
– Det är pedagogiskt och en tanke som inte är allt för svår och det är den tanken som scenarierna i boken grundar sig på. Det är enkelt att få fram en poäng genom att maximera något, eller att dra det till sin spets , till exempel ”tänk om alla kastade sitt tuggummi på gatan.”
Vad gör du på fritiden?
– Jag låter väl tråkig men jag jobbar ganska mycket, svarar Peter och skrattar.
Vid sidan om fotograferingen och skrivandet så tycker han om att filma och lira med bandet.
– Jag är väl vad man skulle kunna kalla en projektmänniska, konstaterar han på charmig halländska.
Utmana
Peter har inga barn själv men däremot många syskonbarn som han har tränat på att berätta för. Han skriver för barn mest eftersom han tycker att det är viktigt att främja kritiskt tänkande. Peter tycker det är bra att gör det i tidig ålder, så att de kan känna sig tryggare i att fatta sina egna beslut i framtiden. Men han tycker också att det är kul.
– Barn är extremt ärliga, det finns inget filter. Det är underbart. Jag är den där jobbiga morbrorn eller farbrodern som ställer massa frågor, säger han och skrattar.
– Skämt å sido, men det gör så himla mycket att bara ställa frågor till barn, säger han och blir seriös igen.
– Det ger väldigt mycket att ställa en fråga som ”varför?” eller ”tänk om?”. Det är viktigt för barn att lära dig tänka kritiskt.
Att utmana är något som Peter ständigt har i tankarna när han skriver. Det ska vara tydligt språk men han är noga med att inte förbarnsliga texterna för mycket.
Han tar upp en ”dummy”, en första version av boken ur ryggsäcken. Pappershäftet innehåller material som till våren ska förvandlas till en bok, hans första barnbok- med den passande titeln ”Tänk om alla”.
– Det är viktigt att göra tydliga bilder. När jag tecknar tänker jag mycket på vad jag själv tyckte om som liten. Då gillade jag rena och stilistiska böcker, säger han.
Sidorna är färgglada, roliga men ändå djupa på samma gång. Lite som Peter själv.