På Twitter skriver Östgöta nations inspektor, tillika lärare på universitetet, att han önskar att kommunistsympatisörer ska deporteras till Nordkorea för gott. Ett uttalande som universitetet tycker är olämpligt.
Henrik Norinder är universitetsadjunkt på Juridiska fakulteten och en omtyckt lärare. År 2001 tog han emot Lunds studentkårers pedagogiska pris. Han har sedan 2012 varit inspektor på Östgöta nation. På hans öppna twitterkonto där han har över 300 följare skrev har igår, torsdag: ”Ibland önskar jag att sympatisörer o medlemmar i Kommunistiska partiet deporterades till Nordkorea. För gott.”
Universitetets personaldirektör Ingrid Estrada Magnusson tycker att det är ett olämpligt sätt att uttrycka sig på för en universitetslärare.
– Är man en person som har med studenterna att göra så är det viktigt att tänka på hur man uttalar sig, säger Ingrid Estrada Magnusson.
Henrik Norinder är noga med att påpeka att han twittrar som privatperson och inte som företrädare för universitetet eller som inspektor för Östgöta nation. Han säger också att han själv svarar för det han skriver och att varken arbetsgivare eller nation är ansvarig.
– Jag står faktiskt för mänskliga rättigheter och jag tycker inte att kommunistsympatisörer gör det, säger han.
Överensstämmer det med mänskliga rättigheter att vilja att någon ska deporteras till Nordkorea?
– Jag menar att kommunister inte står för mänskliga rättigheter. Om de inte gör det, varför ska de i så fall hänvisa till mänskliga rättigheter, säger Henrik Norinder.
Han jämför ett stöd för Nordkorea med nazisternas stöd för koncentrationslägren på 1940-talet. Han undrar om det hade blivit samma reaktion om han istället hade uttryckt sig likadant om medlemmar i ett nazistiskt parti under andra världskriget.
Tidigare twitterdebatt
I somras uppmärksammades en professor i biologi vid universitetet för att på Twitter ha hånat och skrivit att han ville spotta på en chefredaktör för en högerextrem tidning. Nu är frågan om vad som är okej att skriva som universitetsanställd på offentliga forum och i sociala medier aktuell igen.
– Svårigheten för oss som myndighet är att samtidigt som vi ska respektera människors frihet och lika värde så måste vi också värna om yttrandefriheten. Vi kan inte hindra att våra medarbetare uttalar sig på ett visst sätt, säger Ingrid Estrada Magnusson.
Tycker du att det är förenligt med universitetets värdegrund att en anställd uttrycker sig så här?
– Nej det tycker jag inte. Det överensstämmer inte med universitetets värdegrund, säger personaldirektör Ingrid Estrada Magnusson.
Henrik Norinder säger samtidigt att han tycker att universitetets värdegrund är viktig.
– Jag tror att man kan ha olika tolkningar av vad värdegrunden ska vara. Om den ska tolkas på det sättet så ska jag skriva i överensstämmelse med den värdegrund som universitetet säger sig ha. Och då får jag ju radera tweeten i så fall, säger Henrik Norinder.
Tweeten var menad som en reaktion på att utrikesminister Carl Bildt twittrade att det Kommunistiska partiet i Sverige skulle stödja koncentrationsläger i Nordkorea.
– Ja, det är oöverlagt att skriva på det sättet som jag gjorde. Samtidigt tycker jag att personer som tycker att koncentrationsläger är ett korrekt sätt att hantera politiska frågor på är svåra att kunna resonera med på något vettigt sätt. Ibland skriver jag i affekt. Det var säkert oöverlagt av mig i så fall, säger Henrik Norinder.
Twittrar privat
Henrik Norinder är förutom anställd på universitetet även inspektor på Östgöta nation. I en intervju med nationens tidning Ostroskopet uppmanar han studenterna att använda sig av sociala medier på ett bra sätt för att marknadsföra sig och hänga med.
– Jag hoppas och tror att studenterna och medlemmarna resonerar som att det är något jag skriver privat. Nationen är politiskt obunden och berörs egentligen inte av det jag skriver privat. Jag har svårt att se att mina studenter skulle se min tweet som ett problem. Jag står för det, säger Henrik Norinder.
Nationen: ”Han har humor”
Östgöta nations kurator Jonas Sennerstig håller med om att Henrik Norinder inte twittrar i egenskap av inspektor och vill inte kommentera vad han skriver på twitter.
Om några av era medlemmar skulle vara kommunistsympatisörer då?
– Vi är politiskt obundna, säger Jonas Sennerstig.
Att Henrik Norinder skriver på ett öppet konto där han i sin profil nämner Östgöta nation och ofta också retweetar Östgöta nations tweets verkar inte spela någon roll enligt kuratorn.
– Henrik har ganska mycket humor och det som skrivs på Twitter ska nog tas med en nypa salt, säger Jonas Sennerstig, kurator på Östgöta nation.