Alliansen bryr sig mer om studenterna

- in Debatt
@Lundagård

Studenterna får starkare ekonomiskt handlingsutrymme och kan lägga mer fokus på studierna. Det menar Armend Dushica, ordförande för Moderata Studenter Lunds Universitet, apropå regeringens förslag om ändrat studiemedel.

Svar till Sara Saleh och Olof Risbergs debattartikel ” Regeringens ”satsning” är ett angrepp på alla studenter.” samt Daniel Johanssons och Klara Strandbergs debattartikel ”Anmärkningsvärt bakåtsträvande.”.

Politik kan kommuniceras ut genom att använda sig av känslor och ogrundade påståenden i sin argumentation eller genom fakta och tydliga exemplifieringar. Ni väljer det förstnämnda. Jag föredrar det sistnämnda.

Sara Saleh och Olof Risberg skriver om PISA-undersökningen och kopplar den till Alliansens skolpolitik. Den föreliggande PISA-undersökningen gjordes år 2012 och de medverkande eleverna hade då ej mött någon av Alliansregeringens reformer.

Alliansen bryr sig mer om studenterna och satsar mer på högre utbildning. 1 miljard mer till högskola och universitet än 2006, 2 miljarder mer till yrkeshögskola, folkhögskola, Komvux och yrkesvux än 2006. 28 000 fler platser på högskolan i dag än 2006 samt 60 procent ökat anslag till hum/sam-utbildningar än 2006. Vidare har Alliansen utvecklat ett kvalitetsutvärderingssystem, återupprättat kunskapslinjen i svensk skola samt höjt fribeloppet från cirka 100 000 till 172 000 kronor.

Alliansen bryr sig mer om studenterna. Studierna skall komma i förstahand och kvalitet prioriteras. Alliansen vill inte sänka studiestödet. Alliansen vill höja studiemedlet med 1300 kronor vilket resulterar i en nettoökning på 1000 kronor. Med det föreliggande förslaget får studenten ett starkare ekonomiskt handlingsutrymme och mer fokus kan läggas på studierna. Under åren 1995-2006 höjdes studiemedlet med drygt cirka 300 kronor jämfört med åren 2007-2015 då Alliansen har höjt studiemedlet med cirka 2000 kronor. Reformutrymet som skapas går inte till skattesänkningar utan till att stärka utbildningssystemet.

Löfvens experimentregering är konsekvent emot Alliansens åtgärder för att studenterna ska få större ekonomiskt svängrum. Det är tydligt också i frågan om studiemedel att det är arbetslinje mot bidragslinje. Alliansen vill möjliggöra för fler jobb och sänkta trösklar till jobb för studenter. Socialdemokraterna vill slå undan benen för studenternas möjlighet att jobba genom höjda jobbskatter.

Mot Alliansens politik står vänsterns isolerade bidragslinje som har stora finansieringshål med flera miljarder i sin budget. Mot Alliansens politik står höjda jobbskatter, särskilt på oss unga. Det är enkelt att lova allt till alla men det är svårare att hitta en finansieringsmodell till alla vallöften. Om ni inte kan finansiera X så är det orimligt att lova väljarna X, Y och Z. Väljarna måste få veta vilka vallöften ni inte kan finanisera. Väljarna måste få veta att ni saknar flera miljarder i plånboken.

Sverige behöver mer av ansvar, arbete, Alliansen och Anders Borg – inte en socialdemokrati som konsekvent vänder jobben, unga och ansvaret ryggen. Det behövs ordning och reda i svensk ekonomi. Varje vallöfte måste finansieras krona för krona.

Armend Dushica
Första vice riksordförande Moderata Studenter
Ordförande Moderata Studenter Lunds Universitet