30-årige Martin Götberg tog tidigare i år sin examen i arkitektur från Lunds tekniska högskola. Med blott en femtedels synkapacitet att tillgå.
Att leva med en synnedsättning kan innebära stora besvär. Att studera med det kan vara än värre – i synnerhet om synen spelar en central roll i dina studier.
Martin Götberg är nyligen utexaminerad arkitekt från Lunds tekniska högskola och föddes med albinism. Till följd av det har han även kraftigt försämrad syn och förfogar bara över 20 procents synskärpa. Ett förmodat hinder för en arkitekt – eller?
– Många synskadade begränsas av förutfattade meningar. Jag vill visa att det går att bli arkitekt trots en synskada, säger han och uttrycker sin filosofi vidare:
– Bara för att det är fel i ögonen, är det inte fel i huvudet.
Martin Götbergs synnedsättning tvingar honom att lära sig tillämpa en högre grad av visuell känslighet för sin omgivning, vilket andra vanligtvis inte behöver. I en tidigare okänd miljö registrerar han landmärken för att nästa gång kunna röra sig relativt obehindrat.
Denna färdighet kommer av ett tillstånd han själv tror sig vara ensam om bland landets arkitekter.
– Ingen har gjort det här tidigare. Men jag tycker att det är viktigt att slå hål på fördomar och visa att man kan klara en utbildning, trots att man inte har samma förutsättningar som alla andra, säger han.
För 25 år sedan cirkulerade livet som arkitekt i mångt och mycket kring en penna och ett papper. Primitiva förutsättningar under vilka Martin hade haft problem att arbeta. Dagens självklara tekniska hjälpmedel som datorer har varit avgörande resurser.
– Hade jag inte haft tillgång till en dator, hade det varit mycket svårare, säger Martin Götberg och lyfter vidare fram universitetets bistånd:
– Lunds universitet och min institution varit jättebra, jag har fått hjälp när jag har behövt den. Men de har ställt precis lika höga krav på mig som på alla andra.
Martin Götbergs synfel behöver i framtiden inte bara komma att ligga honom till last – tvärtom. Hans, i sammanhanget, unika syn på samhället bidrar med ett nytt perspektiv. Synnedsättningen kan användas till hans fördel.
– Mina färdigheter som arkitekt och erfarenheter av att ha en synnedsättning, är en kombination som kan ge mig fördelar. Inte minst kan jag se hur vissa lösningar bör anpassas för andra personer med synnedsättning, på ett sätt som andra inte kan förstå, säger Martin Götberg.
Artikeln har korrigerats efter publicering.