Nostalgisk sagostund med Var Glads karnevalslund

Nostalgisk sagostund med Var Glads karnevalslund

- in Kultur & Nöje, Recension, Spex
Kommentarer inaktiverade för Nostalgisk sagostund med Var Glads karnevalslund
@Lundagård
”En karnevalssaga” av Var Gladspexarna. Foto: Jonas Jacobsson

AF-borgens skyddsandar har än en gång fått vakna till liv för att skydda Lundakarnevalen mot onda makter. Var Gladspexarnas signaturspex ”En karnevalssaga” påminner om karnevalens andemening, tycker Lundagårds recensenter.

Den rike krösus Craafsing vill göra om parken Lundagård till en lyxig minigolfbana och hela AF-borgen ska bli ett konferenscenter. Lundakarnevalen hotas av utplåning, något som AF-borgens skyddsandar försöker hindra genom att påminna Craafsing om glädjen, kärleken och upptågen som karnevalen gett honom genom tiderna. Kommer karnevalen verkligen att räddas?

Var Gladspexarna lyckas förvalta signaturspexet ”En karnevalssaga” på ett bra sätt. Omskrivningen ger ett bättre tempo med en jämn fördelning av roliga skämt. De politiska kängorna flyger åt både höger och vänster och mitten. Samtidigt kan Lundagårds recensenter konstatera att detta är det mest lundensiska spex de någonsin skådat – rivaliteten mot Uppsala är minst sagt påtaglig.

Konsertsalen ger en laddad och intim närhet mellan skådespelarna och publiken. Tajmingen mellan replikerna är excellent och rapp. Sångerna och rösterna tar Var Gladuppsättningen till nya höjder, särskilt kvartettkupletterna och de arrade stämmorna visade på talang. Dessvärre vill inte ljudet fungera smärtfritt på detta genrep och ljussättningen tycks skina med mottot ”ju mer, ju bättre”. Dekoren är snygg i sitt utförande men saknar tyvärr djup. Det är ambitiöst av syeriet att skapa så många dräkter själva, men ibland går ränderna ur…

Det är ”vart fjärde” och Var Glad flirtar med dåtiden, är med i samtiden och har ett spex för framtiden. Var Gladspexarna ger mycket kärlek, glädje och karneval.

Bästa kuplett: ”Fly från politiken”
Roligaste ordvits: ”Brödtext”
Skojigast ordvitssjok: Smöret
Bästa sånginsats: Rudolf Craafsing Junior
Gladast på scen: Thomander
Föreställningens lek: Var är ananasen?

 

 

Text: Carl-Johan Kullving
Spexpert: Anna Mattsson
Foto: Jonas Jacobsson

Fakta

[checklist]

”En karnevalssaga” av Var Gladspexarna

  • 18 mars: PREMIÄR! 19:00 (..)
  • 19 mars: 18:00 (..) och 21:00 (..)
  • 20 mars: 18:00 (..) och 21:00 (..)
  • 21 mars: 18:00 (..) och 21:00 (..)
  • Pris: 100 kronor för AF-ledamöter och Studentlundsmedlemmar. 150 kronor för övriga. Biljetter köpes av Var Gladspexare eller mejl till biljett@vargladspexarna.se
[/checklist]

Facebook Comments

You may also like

AF-borgen evakuerad – igen

Under kvällen på söndagen gick brandlarmet i AF-borgen