Konsekvenserna av att vi skjuter EU längre ifrån oss är direkta och negativa för oss studenter – det begränsar våra karriärmöjligheter och minskar vår konkurrenskraft. Det skriver Armend Dushica, ordförande för Moderata Studenter Lunds universitet, i en debattartikel.
Som studenter får vi inte låta öppenheten inom den Europeiska unionen begränsas. Det är vår framtid och våra drömmar som påverkas av protektionistiska strömningar. Låt oss unga dra nytta av allt det europeiska samarbetet kan erbjuda.
Vi unga personer i Sverige står inför en rad utmaningar när världen runtomkring oss förändras allt snabbare. Kunskaperna vi lär oss i gymnasiet och på högskolan ska rusta oss inför ett arbetsliv som ter sig allt mer osäkert. Ingen av oss kan idag avgöra vilka krav som kommer att ställas av morgondagens arbetsgivare. Men vi serveras inte bara utmaningar utan även möjligheter. Så länge vi har ett öppet Europa framför oss har vi enorma möjligheter att utvecklas som studenter och människor.
Andelen av de skånska studenterna som väljer att läsa i ett annat EU-land är förhållandevis låg. Färre än 15 procent av dagens studenter uppger att de tar chansen att studera i ett land som är med i det europeiska samarbetet. Det låter som en hög siffra men med tanke på hur enkelt det är förlägga en eller två terminer av sina studier i ett annat EU-land så borde andelen vara högre. Det innebär att en möjlighet att själv stärka den egna konkurrenskraften med viktig utlandserfarenhet innan man går ut i arbetslivet går förlorad.
Men det är inte bara den enskilde som förlorar på att inte ta möjligheten till utlandsstudier – erfarenheter, kontaktnät och språk som utlandsstudier leder till är viktiga också för företag. Med en ökande handel med Europa och omvärlden måste företagens framtida medarbetare bättre förstå och kunna kommunicera med handelspartners i andra länder. En majoritet, 61 procent, av skåningarna tror att handeln med EU kommer att öka de närmaste 5 åren. Det kommer den med största sannolikhet också att göra eftersom den inre marknaden gör handeln allt enklare. Men det är inte enbart regler och hinder som står i vägen för handeln mellan länder. Att man kan skapa kontakt och förståelse människor emellan är minst lika viktigt – det är inte för inte man brukar säga att de viktigaste mötena sker runt kaffemaskinen.
Utmaningen är stor för oss som tycker att det europeiska samarbetet innebär något positivt för oss studenter, för Skåne som region och för Sverige som land. Inte ens hälften av skåningarna tycker att det är övervägande positivt att vi är med i EU vilket är oroande. Konsekvenserna av att vi skjuter EU längre ifrån oss är direkta och negativa för oss studenter – det begränsar våra karriärmöjligheter och minskar vår konkurrenskraft. Vi ber inte om att få bli curlade genom livet och våra förväntningar är inte orimligt högt ställda men vi ber om att hålla dörrarna till Europa och världen stå öppna. Vår generation har förmåga att ta tillvara på möjligheten och ta med värdefulla insikter hem.
Fotnot: All statistik är hämtad från United Minds.
Armend Dushica
Första vice riksordförande Moderata Studenter
Ordförande Moderata Studenter Lunds Universitet