EU-frågan inget skämt för V och FP

EU-frågan inget skämt för V och FP

- in Referat
Kommentarer inaktiverade för EU-frågan inget skämt för V och FP
@Casper Danielsson

Är EU verkligen något att ha? Under måndagen drabbade falangkombattanterna Jonas Sjöstedt (V) och Birgitta Ohlsson (FP) samman i en debatt arrangerad av Utrikespolitiska föreningen som tog sikte emot EU-valet den 25 maj.

Birgitta Ohlsson. Foto: Jens Hansen
Birgitta Ohlsson.
Foto: Jens Hansen

Sida vid sida sitter de. En långt till vänster, den andra till höger. Personliga och politiska motpoler. Frontmannen för EU-kritiska Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt mot EU-minister och socialliberala Birgitta Ohlsson från Folkpartiet.

Sjöstedt kniper fingrarna framför ansiktet likt en uppretad sydeuropé och kallar EU-samarbetet för ett ”monumentalt magplask”:
– EU tvingar folk att emigrera. Det är effekten av den hårda, marknadsliberala politik som EU bedriver. Man sätter alltid marknad före människors sociala rättigheter.

Med penetrerande lugn och styrka landar vänsterledarens argument mitt i magen. Orden appellerar till den instinktiva empatin inför medmänniskan. Politikern och retorikern Jonas Sjöstedt blir snabbt transparent.
– Det finns aldrig brist på pengar när EU ska rädda en bank. Men priset betalas, till exempel, när två av tre unga greker går utan jobb. Det är EU:s ansvar, fortsätter han.

Jonas Sjöstedt.  Foto: Jens Hansen.
Jonas Sjöstedt.
Foto: Jens Hansen.

I det till bredden fyllda Palaestra, nickar många ur det äldre gardet instämmande. Premissen för de två politiska höjdarnas debatt är huruvida EU lider av ett så kallat ”demokratiskt underskott” eller inte. Folkpartiet och Birgitta Ohlsson vill ha mer demokrati i EU – Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet vill demokratisera unionen. Två ståndpunkter som vid första anblick kan te sig synonyma, men i själva verket tillhör var sin extrem på den politiska skalan.
– EU:s inträde har stärkt demokratin enormt, proklamerar Birgitta Ohlsson med knuten näve och fortsätter brandtalet:
– Om man jämför de senaste 50 åren med de 50 åren dessförinnan, har EU har varit en förbaskat stor succé.

EU-ministerns sedvanligt hungriga och energiska retorik blir extra tydlig i paritet med Jonas Sjöstedts avspända framförande. I högt, högt tempo radar Birgitta Ohlsson upp argument efter argument som rör sig över ett vitt politiskt spektra – ibland kanske för brett, vilket lämnar den specifika frågan lidande.

Europeiska unionens medlemmars finanspolitiska skötsel har inte alltid varit klanderfri. Länder som Grekland, Italien och Spanien har lidit kval i sviterna av den finanskris som briserat. En underliggande faktor till problemen? Enligt Sjöstedt: Euron.
– Euron är en dålig idé, som har lett till enorm arbetslöshet och som har blåst under en finanskris. Det är dags att inse problemen, och ge länder möjlighet att lämna en valutaunion som inte fungerar.

Ohlsson replikerar:
– Vi stod på eurokampanjens sida för tio år sen och gör det än i dag. Jag är fullkomligt övertygad om att Sverige kommer att ha euron som valuta inom tio år, förklarar hon och menar:
– Att skylla krisen på euron är inte speciellt begåvat – det handlar om mycket större fenomen.

Personliga och politiska motpoler som tog ut varandra. Mage ställdes emot huvud. Vad väljarna föredrar, vem som vann, får vi reda på den 25 maj.

Facebook Comments

You may also like

Lunds universitet närmar sig EU

I dag klockan 13.00 träffades rektorer från sex