E-type till Lundakarnevalen

- in Karneval

E-type, Discoteka Yugostyle och Timbuktu & Damn väckte mest jubel vid Lundakarnevalens artistsläpp. Genom en så kallat Futoscentes-apparat, släpptes akterna som ska spela på den stora scenen under karnevalen i maj.

Sofia Sandqvist är artistchef för Lundakarnevalen.
Sofia Sandqvist är artistchef för Lundakarnevalen.

Sousou & Maher Cissoko är första akt ut på karnevalens stora scen och startar klockan 17.00 på fredagen. Över 100 band har hört av sig till karnevalen och visat intresse för att spela och duon var en av de lyckliga.
– Souso kommer från Österlen och musiken är uppbygd runt det afrikanska instrumentet kora, berättar Lundakarnevalens artistchef Sofia Sandqvist.

Avslutar karnevalen klockan 23.00 på Söndagen gör Discoteka Yugostyle, men innan dess kommer besökare på årets karneval också ha möjlighet att se bland andra Bo Kaspers Orkester, Linnea Henriksson och Movits!.
–  Vi har försökt anpassa schemat efter något som passar många och ha fokus på så många olika genrer som möjligt, säger Sofia Sandqvist.

E-type är tillbaka
Iklädd vit forskarrock presenterade artistchefen spelschemat och målet att ha en bred mix av genrer är tydlig. På söndagen klockan 19.00 spelar Wintergatan som beskrivs som en blandning mellan fransk drömpop och Swedish House Mafia. Avlöjandet att E-type ska ta plats på stora scenen under fredagkvällen gav stora applåder. En oväntat bokning kanske, men det är inte första gången han framträder på karnevalen. Första gången var på Dubbelmoralkarnevalen 1998.
– Det kändes rätt att boka E-type. Han var glad att få komma tillbaka, säger Sofia Sandqvist.

Festivalkänsla
Några bokningar till dansen, som är lundakarnevalens nattklubb i AF-borgen och den lilla scenen som ska ta plats i det nya krogområdet vid Gamla kirurgen avslöjades också. Mikaela Hult är eventchef för karnevalen och har varit ansvarig för bokningarna till lilla scenen där bland andra Per Hammar, Sandra Mosh och Partiet ska spela.
– Vi försöker få till en festivalkänsla med glad, energisk och trallvänlig musik. Det ska vara lätt att dricka en öl till, säger Mikaela Hult.

Hur har ni tänkt när det gäller könsfördelningen?
– Vårt arbete har genomsyrats av det, vi har bokat fem helt manliga akter och fyra kvinnlig. Vi är nöjda med det, men det är klart att man alltid kan bli bättre. Vi har gjort det vi kunnat med de ekonomiska förutsättningarna vi har och med tanke på programmets helhet, säger Sofia Sandqvist.
– Vi har haft en 50-50 vision när det gäller könsfördelningen, men tyvärr är musikbranschen väldigt mansdominerad. Därför är vi som har jobbat med lilla scenen extra glada över att ha bokat Sandra Mosh som är en stor kvinnlig artist, säger Mikaela Hult.