Karnevalstidningen som förutspått framtiden

Karnevalstidningen som förutspått framtiden

- in Karneval
Kommentarer inaktiverade för Karnevalstidningen som förutspått framtiden
@Viktor Drangnell-Ek

Uppsala universitet existerar inte längre, tidsresande studenter fuskar på tentor och det nya sociala fenomenet shoutagram är på modet. 2014 års karnevalstidning Framtidens spaningar offentliggjordes under fredagen och idag reser tusentals karnevalister till 25 skånska orter för att sälja den på gator och torg.

Magdalena Stadler är ansvarig för Lundakarnevalens tidning Framtidningen. Foto: Xche Balam
Magdalena Stadler är ansvarig för Lundakarnevalens tidning Framtidningen.
Foto: Xche Balam

Det drar ihop sig för Futuralkarneval. Men redan i fredags presenterades karnevalens egna tidning Framtidningen. Med rubriken ”stoppa pressarna, Framtidningen är här” kallade karnevalen till pressrelease där Blädderiets sektionschef Magdalena Stadler avtäckte tidningen på röda mattan.
Framtidningen är ett 48 sidor långt livsstilsmagasin där gårdagens nyheter i morgon avslöjas. Det är en futural tidning där vi ser tillbaka på året 2014 och skriver om vad som händer i framtiden. Den är galen, tokig och rolig, säger Magdalena Stadler.

40 000 exemplar
Tidningen kostar 20 kronor per exemplar och har tryckts i 40 000 exemplar.
– Framtidningen är en av futuralkarnevalens största inkomstkällor men är även viktig del av marknadsföringen. I alla orter kanske inte karnevalsintresset är lika stort som i Lund. Därför är det inget krav att alla karnevalister måste sälja slut på tidningen i morgon. Men det är ambitionen. De resterande exemplaren kommer att säljas framtill och under karnevalen, säger Magdalena Stadler.

 

 

Mika Ågren är kommunikationschef för Blädderiet i Lundakarnevalen.
Mika Ågren är kommunikationschef för Blädderiet i Lundakarnevalen.
Foto: Xche Balam.

En ny Messias
Med anor från 1800-talet är karnevalstidningen en självklar del av Lundakarnevalen. I år tar den med oss på en surrealistisk resa som spränger tid, rum och våra framtidsprofetior. Att Gunde Svan om 1000 år kommer att vara den nye Messias hade få kunnat ana. Men även om Framtiden präglas av absurd satir, finns där spår av samhällskritik.
Det är samhällssatir på hög nivå. När vi gjorde den här tidningen ville vi driva med de ideal som präglar dagens samhälle och sia om en absurd framtid. Men under arbetets gång slogs vi av hur märklig vår samtid faktiskt är och att framtidens spaningar kanske inte är så orimliga, säger säger Mika Ågren kommunikationschef för Blädderiet.
– Det roliga med den här tidningen är att man aldrig vet hur långt bort året 2014 är. Det kan röra sig om 50, 100 eller 1000 år, säger hon.

Framtidningens framväxt
Det har fastnat 2362 bilder i minneskortet under arbetet med Framtidningen. Den innehåller 50 750 tecken inklusive blanksteg och tagit 2290 timmar att göra. Ungefär lika lång tid som det tar att koka 34 350 löskokta ägg, om man kokar ett ägg åt gången. Framtidningen har tagit ungefär en månad att färdigställa och 65 personer har varit deltagande i tidningsmakandet.
– Tiden har varit den största utmaningen. Men det har gått över förväntan och vi är otroligt stolta över att kunna presentera resultatet idag, säger Magdalena Stadler.

Framtidningen. Foto: Xche Balam.
Framtidningen.
Foto: Xche Balam.

Facebook Comments

You may also like

Hållbar humor är gångbar humor

Det går sällan att föreställa sig hur en