Utomstående har sedan länge sökt en väg in på Lunds studentnationer. Nu är det enklare än någonsin. Med hjälp av Studentkortets nylanserade app står dörren till studentlivet vidöppen.
Lunds nationsliv lockar med sitt utbud av nattklubbar och pubkvällar. Dragningskraften är så stark att det även attraherar personer som inte tillhör Lunds universitet, men som skulle vilja. Länge har Lunds nationer fått kämpa med personer som försöker fuska sig in – försök som ofta varit enkla att stoppa genom hårda krav på legitimering.
Sedan i höstas har dock förutsättningarna förändrats. Då lanserades Studentkortsappen, en applikation som erbjuder en kopia av studentlegitimationen direkt i telefonen. Detta har gjort det smidigare för medlemmarna att komma in på nation, men också öppnat upp dörrar för den festsugne icke-studenten.
Förfalskar kort hemma
En person som Lundagård har pratat med förklarar hur hen både har skapat förfalskade virtuella kort själv, men också hur andra icke-studenter i stor utsträckning använt samma metod med framgång.
Genom att ta en kopia av ett äkta virtuellt studentkort och byta ut namnet på kortet i Photoshop, kan kortet modifieras utifrån personens egna preferenser. Att obehöriga tagit sig in på nationerna är inget som Kuratorskollegiet, nationernas samarbetsorgan, känner till.
– Det har aldrig kommit till vår kännedom att det har gjorts. Men vi har fört kontinuerliga diskussioner om appens säkerhet, säger Kuratorskollegiets ordförande Oskar Palmerot.
Har nationerna fått några instruktioner?
– Appen ska startas upp framför vakten och kortet ska vändas. Sen är det klart att det finns en risk att detta inte alltid görs, säger han.
För Studentkortet, som tillhandahåller appen, har problemet varit okänt.
– Det har jag inte hört någonting om, säger Studentkortets PR-ansvariga Annika Reimertz.
– Vi har lagt mycket tid och pengar på säkerheten. Det ska kunna verifieras att kortet är äkta genom att man vänder på kortet i appen och klickar på det.
Detta är emellertid en verifikationsteknik med brister. Vridandet av skärmen är något som är lätt att strunta i.
– Och om vakterna kollar är det bara att slå på skärmlåset. Om det är mycket folk och vakterna är stressade bryr de sig inte om att titta närmare på det, säger Lundagårds källa.
Nationer utsätts för risk
Detta kryphål i kontrollen över besökarna kan stå nationerna dyrt. Det serveringstillstånd de arbetar under omfattar endast slutna sällskap. Om sällskapet i verkligheten innehåller utomstående, är nationerna ute på tunn is.
– De bryter mot tillståndet och riskerar ett ingripande i form av en varning. Får en servering tillräckligt många varningar kan den bli av med sitt serveringstillstånd, förklarar Annika Landfors, chef för Tillståndsenheten på Lunds kommun, och tillägger:
– Men nationen bryter inte bara mot sitt serveringstillstånd, utan också mot alkohollagen och ordningslagen.
Kan själv bli straffad
Men det är inte bara nationerna som kan straffas – även personerna med falska studentlegitimationer utsätter sig för en risk. Tilltaget rubriceras som urkundsförfalskning och den tänkta utekvällen kan sluta med skarpa reprimander. Vid fall av elektronisk förfalskning är bestämmelserna emellertid inte glasklara.
Vad kan straffet bli för att använda falsk studentlegitimation?
– Det går inte att säga på rak arm. Just gällande elektronisk urkundsförfalskning är omständigheterna avgörande och varje enskilt brott behöver granskas noga, säger Helén Örnemark Hansen, docent i straffrätt vid juridiska fakulteten.
Brottet faller likväl under rubriceringen urkundsförfalskning, vilket betyder att den som använder förfalskade kort kan göra sig skyldig till böter.