Nästa fredag startar Lundakarnevalen, men innan dess bjuder Smålands nation upp till dans. Den kulturpolitiska veckan, Antikarnevalen, erbjuder ett politiskt alternativ för spex- och traditionströtta studentsjälar.
Den kulturpolitiska veckan är ett återkommande inslag i Smålands nations kalender – en gång om året arrangeras festivalen i samarbete med ABF och Folkuniversitetet. Denna gång infaller kulturveckan precis före Lundakarnevalen – på torsdag den 8 maj ”tjuvstartas” evenemanget med ett föredrag av författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman. Därefter fortsätter den mellan 10 och 17 maj. Förutom föredrag så kommer publiken att leveraras klubbar och livemusik av olika slag.
Vill vara motvikt
Smålands kulturombud Edvin Lindström förklarar att beteckningen anti-karneval kommer av att Smålands vill vara en motvikt gentemot Lundakarnevalens studentikosa prägel. Han ser karnevalen som en förlängning av de konservativa traditioner som han menar genomsyrar övriga nationer och kårer.
– Jag tror att många känner sig obekväma av de traditioner som finns inom dessa forum och den typen av underhållning. Därför vill vi visa att det går att göra något annat, att ha kul utan att falla in i mallen för det traditionella studentlivet. Stämningarna på de flesta nationerna är väldigt lättsam och det är som att man inte får ta något på allvar, att man inte vågar stå för någonting. Smålands är den enda nationen i Lund som går emot den här trenden, säger Edvin Lindström.
Hade Lundakarnevalen behövt vara politisk?
– Karnevalen behöver egentligen inte vara politisk. Men många som är aktiva inom de traditionella studentverksamheterna lever känslan av att man liksom står utanför världen i övrigt. Det är ju inte så att Lundakarnevalen är elak, den är ju inte ond. Jag kan säkert tänka mig att den är kul också, men man ska inte ta del av den utan någon form av bakomliggande politisk analys eller politisk tanke.
Största grejen i år
Den senaste tiden har Smålands nation dragits med sviktande medlemssiffror, men enligt Edvin Lindström kommer den kulturpolitiska veckan innebära att fler människor får upp ögonen för Smålands.
– Den kulturpolitiska veckan är ju den största grejen vi arrangerar varje år, så det innebär ju att vi får en chans att visa upp vilka vi är och inspirera folk till att engagera sig, säger Edvin Lindström.