I Frankrike är studenternas ekonomi en het fråga, enligt Erik Lindgren som pluggar franska i Aix-en-Provence.
– Det är bara var femte student som får studiebidraget på 460 euro i månaden. För att kunna klara sig måste man antingen ha rika föräldrar eller jobba extra, vilket gör att man kanske inte presterar så bra i skolan som man hade kunnat om man hade kunnat fokusera helt på studierna.
Två universitetsformer
Det franska utbildningssystemet skiljer sig mycket från det svenska, berättar Erik som genom sina språkstudier hoppas bli trespråkig – ett krav för jobb inom EU.
– Det finns två typer av universitetsformer. Det ena kallas ”grandes écoles” och det är skolor som är väldigt svåra att komma in på. De är prestigefyllda, en stor del av landets politiker och statstjänstemän har gått på en grand école.
– De allmänna universiteten är den totala motsatsen. De är lätta att komma in på, det enda som krävs är godkända betyg från gymnasiet.
Ett öppet EU
Tillsammans med några kompisar tänker Erik gå och rösta på det svenska konsulatet. Ett EU som förblir öppet är den viktigaste övergripande frågan för honom.
– Jag vill gärna se mer rörlighet mellan länderna, att handelshindrena som trots allt finns kvar monteras ner.
Hur hett är EU-valet i Frankrike?
– Jag har inte märkt av det så mycket. Jag tror det beror på att det nyligen varit lokalval i Frankrike, det har nog överskuggat EU-valet. Men jag tror valrörelsen sätter igång nu.
Text: Rebecka Sjöberg/City