Fysiker från Lunds universitet har i samarbete med ett internationellt forskarlag bekräftat uppkomsten av ett nytt grundämne. Det nya supertunga grundämnet med atomnummer 117.
I fjol ledde Dirk Rudolph, professor i kärnfysik vid Fysiska institutionen, det internationella samarbete som upptäckte grundämnet 115. Nu har han varit i farten igen. Dirk Rudolph och hans doktorandkollega Ulrika Forsberg har ingått i samarbetet som bekräftat förekomsten av ett ämne med atomnummer 117 – alltså ännu ett nytt grundämne. Upptäckterna är frukten av sex års förberedelser och teser.
– I grundläggande forskning krävs mycket tid och många insatser, säger Dirk Rudolph.
Ingen omedelbar konsekvens
De nya atomrönen är steg på vägen mot att försöka observera mer långlivade, supertunga atomkärnor. Upptäcktens konsekvenser innebär inte någon direkt påverkan på samhället. I kölvattnet av grundämne 117 är mycket fortfarande oförändrat.
– Omedelbart betyder upptäckten ingenting, förklarar Dirk Rudolph och menar att även påverkan på framtiden är oviss:
– Det vet man helt enkelt inte. Syftet med grundforskning är inte att direkt tänka på samhällsnyttan.
Nobelpris inte orimligt
I stället handlar det om att tänka framåt. Dirk Rudolph siktar nu mot nya upptäckter. Grundämnena med atomnumren 119 och 120 ligger inom överskådlig framtid.
– Det borde finnas observationer av dem till år 2020.
Grundämne 117 kommer alltså inte att innebära någon ny samtid. Men kanske likväl ett Nobelpris – dock inte till Lunds universitet.
– Jag skulle inte vara helt förvånad om priset gick in till det här
fältet, men sannolikt inte till Lund i så fall, utan till de
forskargrupperna som tog fram de metodiska grunderna till de första upptäckterna av grundämnena 107-118. I så fall är det forskare från Tyskland eller Ryssland, säger Dirk Rudolph.
LÄS MER om upptäckten här.
Artikeln har uppdaterats efter publicering