”EU ska bidra med en bättre framtid”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

En spirande framtid för Europa stavas EU. Det menar Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Carl Bildt under en föreläsning hos Utrikespolitiska föreningen tidigare i veckan. Foto: UPF/Sandra Jakobsson
Carl Bildt under en föreläsning hos Utrikespolitiska föreningen tidigare i veckan.
Foto: UPF/Sandra Jakobsson
Valet till Europaparlamentet har tidigare inte varit någon kioskvältare bland den svenska väljarkåren. 45 procent valde att lägga en röst 2009, ännu färre i valet dessförinnan. Svenskar har skytt EU-engagemang. En indolens som kan ligga Sverige i fatet i de europeiska finrummen.
– Det gäller att vi är aktiva. Att vi jobbar för vår sak och att vi röstar. Annars kommer vi inte få något inflytande. Det är viktigt att vi visar engagemang för Europa – det ger oss också inflytande i Europa, säger utrikesminister Carl Bildt och betonar samarbetets potentiella genomslagskraft:
– EU ska bidra med en bättre framtid. Om du tittar framåt de kommande 50 åren vill man ha fred, en hygglig ekonomisk utveckling och att Europa ska kunna bidra till att lösa problem i resten av världen. Allt detta förutsätter europeisk samverkan.

EU växer sig större
En allt vidare europeisk samverkan är också i rullning. Mycket har hänt sedan Sverige anslöt sig för snart 20 år sedan. Då gick EU från 12 till 15 medlemsländer. Nu har antalet växt till 28 länder – och ännu fler knackar på dörren till Bryssel.
– Vi har inte arbetat sämre sen vi blev fler. Det kräver lite mer disciplin, men det fungerar rätt bra. Kan vi bli större? Ja. Det kan och kommer vi att bli. Balkanstaterna kommer förr eller senare – när de är redo. Vi förhandlar med både Serbien och Montenegro.
Vad tror du om Ukraina?
– Jag tycker att de ska ha möjligheten att gå med, om de så vill. De har rätt lång väg till dess att de skulle kunna vara redo att överväga medlemskapsansökan, säger Carl Bildt.

Sverige liten spelare med stort inflytande
I denna utbreddning av EU kan Sverige ses som en liten spelare. Ju fler medlemsländer som ska dela på kakan, desto mindre bit åt det lilla landet i norr. Nio miljoner svenskar kan lätt bli en droppe i EU-sjön. Syns vi ens?
– Det finns en berömd europeisk tankesmedja som värderar utrikespolitiken i Europa. Vid sidan om de tre stora – Storbritannien, Frankrike och Tyskland – är det Sverige som har inflytande, säger Carl Bildt.

Han syftar på Europeiska Rådet för Utrikesrelationers mätning av EU-ländernas utrikespolitiska insatser från 2012. Tankesmedjan kom fram till att Sverige ingår i den utrikespolitiska ledarkretsen bland EU:s medlemsländer. Men Sverige bidrar inte bara till EU-samarbetet – vi skördar också frukterna av det. EU har bidragit med en fri rörlighet mellan medlemsländerna, något som inte minst studenter har kunnat dra nytta av. Väldigt viktigt, menar Carl Bildt.
– Jag tycker att studentutbyte är mycket viktigt. Under den period man studerar, är det viktigt att man har en period av detta utomlands. Det ser man här också: Vi har ju mycket mer utländska studenter vid universitet och högskolor än vad vi hade tidigare. Det är bra för dem och det är bra för oss, säger Carl Bildt.

”Få upp kvalitetsnivån”
Det stämmer i viss mån. Svenska universitet och högskolor har fler utländska studenter än innan EU-inträdet 1995. Men sedan hösten 2011 har antalet minskat radikalt. Då infördes studieavgifter för internationella studenter och Sverige tappade hela 80 procent av studenterna från länder utanför EU. Från drygt 8000 till bara 1600. Carl Bildt är ändå nöjd med beslutet.
– Jag tycker att det var rätt av den enkla anledningen att alla andra länder gör så. Vi måste få upp våra universitets kvalitetsnivå, så vi kan konkurrera ännu bättre internationellt. Då är avgiften både betydelsefull för finansiering och som en symbol på att detta är en global högkvalitetsutbildning. Jag tycker att det var rätt beslut. Det fick den omedelbara effekten. Sen ska man också ha ett generöst stipendiesystem, säger Carl Bildt.