Sexistiska visor sjöngs – igen

En grov visa om horor och fittor sjöngs på en sittning på Västgöta nation häromveckan. Nu kräver några av gästerna att nationen agerar.

Tacksittningen för två veckor sedan på Västgöta nation blev inte vad Alice Hansen och Anna Dahlberg tänkt sig. I samband med huvudrätten började ett annat sällskap i lokalen sjunga en visa som de och deras sällskap uppfattade som både kvinnokränkande och homofobisk. Det var speciellt följande stycken i visan de reagerade på:

”En dag så for jag till Smögen, där blev jag ju kallad för bögen […] Färden fortsatte till Mora, där träffa jag stans största hora […] hon erbjöd mig att få titta, på hennes förtjusande fitta.” 

Enligt Alice Hansen var det ett jobbarlag från Västgöta nation som sjöng.
– Vi försökte avbryta dem och bad dem att sluta. När de ändå inte slutade, sjöng vi ”Spritbolaget” för att försöka överrösta dem, men det lyckades inte, säger Alice Hansen.
– Alla ska känna sig välkomna till en sittning. Det är det inte när halva Sveriges befolkning krängs i sånger som sjungs, säger hon.
Vad tycker ni att Västgöta nation ska göra?
– Gå ut offentligt för att visa att man upphör med kränkningarna och visar att man aktivt arbetar med det, säger Alice Hansen.
– Det här är egentligen ett större problem än så. Det finns sexism i hela studentlivet vid Lunds universitet och den måste tas på allvar, säger hon.

Inte jobbarlaget
Caroline Thernström Florin är kurator på Västgöta nation. Hon var inte själv på plats under den aktuella kvällen för två veckor sedan och vet inte om det var ett av Västgöta nations egna jobbarlag som sjöng visan.
Vad tycker du om att den sjöngs på en sittning på Västgöta nation?
– Det gör mig ledsen och det är verkligen inget vi står för. Den är inte förenlig med vår värdegrund.
Kommer ni att vidta några åtgärder mot de som sjöng?
– Vi ska ta reda på vilka det var som sjöng och utreda det. Vi kommer prata med inblandade och göra de införstådda med att vi inte accepterar sånger och beteenden som strider mot våra värdegrunder då vi vill att alla ska känna sig trygga och välkomna på vår nation.
Enligt er handlingsplan bör ni agera direkt om diskriminering eller kränkning sker vid era verksamheter. Följdes den?
– Det är jättesvårt veta eftersom det är en så pass subjektiv bedömning. Jag vet inte hur de som jobbade uppfattade sången och  den kränkte gästerna.
– Jag har pratat med de förmän som var ansvariga den kvällen. De som kände sig kränkta har inte sagt till dem. Enligt personalen var det ingen som uttryckteatt de tog illa vid sig av sången.
Har ni kontaktat de drabbade?
– Vi fick reda på detta en vecka efter händelsen och har varit borta under helgen men jag vill reda ut det med de inblandade. Vi ska ha en förmannaaktivitet i veckan och ska prata om det då.

Policy sen januari
I januari beslutade Västgöta nation att införa en mångfalds- och likabehandlingspolicy. Syftet är bland annat att stärka arbetsmiljön, men även se till att gästerna behandlas väl. Enligt Caroline Thernström Florin ska alla frömän och aktiva känna till vilka dokument och policies som gäller. Förmännen skriver dessutom under på att de förstått vad policyn innebär.
Har ni brutit mot er egen policy?
– Nej, såvida inte våra ansvariga under kvällen har sjungit sången. Vi kan inte hindra våra gäster från att sjunga en sång, men vi kan agera.