”Stark symbolik med kvinnor i DJ-båset”

- in Nyheter

Fler kvinnliga än manliga artister. Sydskånska nationens nattklubb ”Svartklubben” har nu nått sitt mål. På fredag anordnas den sista spelningen på Svartklubben för terminen.

13 av 23 artister och DJs som Svartklubben har bokat under våren är kvinnor. ”Det borde inte vara en ”big deal” – men det är det” – står det på Svartklubbens Facebooksida.
–Det vi vill understryka är att det borde vara en självklarhet, även fast det inte är det. Det är en stark symbolik med kvinnor i DJ-båset, säger Jasmine Kitzing, förman för Svartklubben på Sydskånska nation.
Nationen har fem förmän för Svartklubben. När de inledde vårterminen hade de en tydlig målbild om att boka fler kvinnliga än manliga artister.

Boka tidigare
Många nationer har haft svårt att nå målet om en mixad könsfördelning. Bland annat Göteborgs nation har tidigare haft tillställningar med endast manliga akter och Sydskånska nationen har inte heller lyckats helt tidigare. Nu har Sydskånska nationen valt att arbeta på ett annat sätt vad gäller bokningarna. Idag har de en person som står för bokningarna, vilket har underlättat arbetet och även lett till en bättre koll på vilka artister de vill ha.
– Jag har haft det övergripande ansvaret över bokningarna, men vi har samtidigt haft en öppen dialog och samarbetat under tiden. Vi har försökt att börja göra våra bokningar med längre framförhållning än tidigare. Det har betytt att vi kan göra bättre val och prioriteringar, säger Mathilde Bojén, också förman på Svartklubben.
Hon menar att det är lätt att gå i ”de gamla spåren” om nationen inte ser över verksamheten och hur de jobbar.
– Vi har försökt tänka om och verkligen lägga tid på att leta aktivt efter kvinnliga artister, och de är inte så svåra att hitta. Vi har också tagit tillvara på de kontakter som vi redan har och fått fler tips, säger Mathilde Bojén som även själv är DJ.

”Kille med stor keps”
Jasmine Kitzing och Mathilde Bojén jobbar båda för att bryta den stereotypa bilden av en hiphopare som ”en kille med stor keps”.
– Vi bokar ju inte kvinnor bara för att det ska vara kvinnor. Det är ju duktiga och grymma allihop, säger Mathilde Bojén.
– Nej precis, ibland blir många manliga artister irriterade över att de har lagt ner så mycket mer tid, men att vi ändå väljer en kvinna som är ”ny i branschen”. Jag kan förstå den frustrationen, men samtidigt tycker jag att det får vara okej om det nu är det som krävs, säger Jasmine Kitzing.