Kyrkolokal blir studenthus

- in Nyheter

Att det gamla församlingshemmet blir navet i Helsingborgs studentliv har inte varit ett lätt val. Delar av kyrkan tycker att lokalen sålts för billigt. Politikerna har däremot storslagna planer.

Församlingshemmet ligger nära studenthemmet vid Bryggaregatan och har gångavstånd till Campus Helsingborg. Men att Svenska kyrkan skulle sälja fastigheten till Helsingborgs stad har inte varit självklart.

Fredrik Sievert, ledamot i kyrkorådet i Helsingborg, satte sig till en början emot beslutet om att Helsingborg stad skulle få köpa fastigheten. Han menar att det fanns andra potentiella köpare som också borde ges chansen att komma med bud. Exempelvis EFS-kyrkan var intresserade av lokalerna.
– Jag tycker faktiskt att det är ett riktigt bra förslag att göra om det till ett studenthus egentligen. Jag ville bara betona att EFS-kyrkan skulle utredas som potentiell köpare innan något annat beslut fattades. Men de utreddes ju ganska fort och då bestämde vi oss för att kommunen ska köpa. Vad jag vet är ingen i kyrkorådet negativ till beslutet, säger Fredrik Sievert.

”Anses inte affärsmässigt”
Det finns även kritik mot att priset för församlingshemmet skulle vara för låg. Priset ligger för närvarande på 10 miljoner kronor, men enligt vissa bedömare skulle fastigheten kunna vara värd mellan 12,7 till 19 miljoner kronor om den lagts ut på marknaden.

Enligt min mening har vi noga prövat behovet av nya lokaler och skälen härför och även dokumenterat nyttan med försäljningen till Helsingborgs stad men underlåtit att pröva andra möjligheter för fastigheten och även underlåtit att pröva det erbjudna priset mot andra intressenter på den öppna marknaden. Detta överensstämmer inte med vad som kan anses affärsmässigt.”.
Det skriver Sven Rosenkvist, också ledamot i kyrkorådet, i sin reservation mot beslutet enligt sammanträdesprotokollet. Han har tyvärr inte kunnat nås för en kommentar.

300 nya studentbostäder
Men fastighetsaffären ser nu ut att bli av. I augusti fattar kommunfullmäktige beslut om köpet. Samtidigt planeras det för drygt 300 nya studentbostäder under det kommande året i Helsingborg.
– På senaste tiden har det varit svårt att få det att funka i Villan. Det har varit trångbott och ont om studieplatser. I och med att Villan blivit Q-märkt är det ännu svårare att anpassa fastigheten efter studenternas behov, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande.

Villan kan bli dagis
Ambitionerna för stadsdelen Söder är inte blygsamma. Peter Danielsson vill att stadsdelen ska påminna om Södermalm i Stockholm. Han har ingen bestämd lösning på hur det ska gå till, men däremot några förslag.
– Genom mångkultur, med till exempel mat och butiker från olika länder, och plats för ungdomar via studentbostäderna så kan det sätta sin prägel på stadsdelen. Det kan locka till att fler letar sig dit och på så sätt bli mer attraktivt, säger han.
Ungefär som Söder redan är i dag, alltså.
Vad händer med Villan nu?
– Vi behöver fundera över vad vi ska göra eftersom vi fortfarande kommer betala hyran för den. En tanke är att göra det till en förskola. Det är väldigt mycket fin natur runt omkring så det hade passat väldigt bra. Men vi vet inget säkert än, säger Peter Danielsson.