Krönikerekord och ny konkurrens

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Framgångar i sociala medier och redaktionell konkurrens från Helsingborg. Det har varit en händelserik vecka.

I förra veckan slog vi något slags besöksrekord. Vår skribent Jenny von Platten debuterade som krönikör och skrev om hennes tankar kring sex och p-piller för män. På mindre än en vecka har den lästs av över 6700 personer och gillats över 670 gånger på Facebook. En bra och välformulerad krönika som fick en helt enastående spridning. Kul!

Ett annat slags rekord som slogs i förra veckan var antalet likes på Facebook. Tidningen Lundagård gillas nu av över 1600 personer, vilket också är en bra siffra, jämfört med andra kårtidningar runt om i Sverige. Enligt statistiken från våra webbsidor så sker mycket trafik via just sociala medier som Facebook och Twitter. För att undvika spam i flödet har Facebook infört att runt 10-15 procent av ens gillare ska få ta del av våra statusuppdateringar och nyheter. Om fler personer gillar ett inlägg, ju större spridning ska det få. Ska vi nå alla 1600 direkt måste vi plocka fram plånboken, vilket kan bli dyrt i längden. Så stort tack till alla som följer oss!

Idag publicerade vi även nyheten om att universitetet har sålt av sitt innehav i SEB:s Utlandsfond – en fond som investerat i ryska oljebolaget Gazprom. Efter vårt uppmärksammande i juni valde universitetet att byta fond. Det känns stort att vår bevakning av universitetet även kan leda till förändringar.

Lundagård har även fått redaktionell konkurrens. Förra veckan startade Helsingborgs dagblad och Campus Helsingborg upp den nya studentsajten Campusliv.com. Jag intervjuade tjejerna som utgör redaktionen och de verkade väldigt peppade. Sedan jag och Kenneth blev redaktörer har vi förstärkt Lundagårds Helsingborgsbevakning markant, men trots att vi lever i en digital tidsålder är det svårt att upprätthålla en kontinuitet med nyhetsproducerandet. Det är inte första gången vi får en utmanare i Helsingborg, men skillnaden den här gången är att projektledare Hanna Cronsjö är anställd av Campus Helsingborg, vilket bådar gott för studentsajtens utveckling och den redaktionella kontinuiteten. Det behöver skrivas mer om studentlivet i Helsingborg, så vi ser fram emot att försöka bli ännu bättre på den biten.

Slutligen några ord om valen som var i söndags. Reporter Casper Danielsson och fotograf Jens Hansen täckte valvakan på Eden, som slutade i moll för oss studenter som lever i studentbubblan. Casper passade även på att twittra från Lundagårds live-konto, vilket uppskattades av valvakebesökarna och i sociala medier.

Härnäst väntar en fullspäckad helg. På lördag går Kulturnatten i Lund av stapeln, folk springer Color Run och Efterkarnevalen för alla som var aktiva karnevalister i våras äger rum. Självklart är vi med och täcker alla tre, så håll utkik efter bildspel och artiklar senast måndag morgon.

 

Mot nya horisonter

/ Carl-Johan