Varför har klitoris raderats ut från läroböckerna och vilka delar av könsorganet kan ge störst stimulans? Dessa frågor och mycket mer fick publiken svar på när Kärleksakuten redde ut sanningar och lögner om orgasmen.
Ormen av köande studenter ringlar sig lång längs med korridoren. Stämningen är förväntansfull och studenterna håller hårt i sina entrélappar. Det ryktas att alla inte kommer komma in.
Är det David Guetta som håller en specialinsatt konsert i Fernströmssalen i BMC? Nej, det är Kärleksakuten som ryckt ut för att hålla en föreläsning i orgasmologi.
Läran om orgasmen.
Grundlösa myter
– Det här måste vara något slags rekord, säger kvällens föreläsare Fredrik Johansson när han ställer sig framför den fullsatta läktaren, där alla med nöd och näppe hittat en plats. Han är neurofysiolog vid Lunds universitet och under de kommande 90 minuterna tar han med sig publiken på en resa där flera traditionella föreställningar om orgasmen välts omkull. De flesta rör den mytomspunna kvinnliga orgasmen.
– Det finns knappt någon som studerar den manliga orgasmen, den uppfattas tyvärr fortfarande som självklar och tråkig, säger Fredrik Johansson.
Föga förvånande är det historiskt sett män som bestämt premisserna för den kvinnliga orgasmen och kvinnans sexualitet. Fredrik Johansson berättar att vad som än skrivs så upplever män och kvinnor sexuell njutning på samma sätt.
– När det gäller den kvinnliga orgasmen kan man faktiskt tala om tre olika sorters orgasmer med olika reaktioner beroende på vilka delar av könsorganet som stimuleras.
Sexualkunskap på frammarsch
Arrangörerna är lika förvånade som glada över det stora publikhavet.
– Det här var ju helt fantastiskt, utbrister Kärleksakutens PR-ansvarige Ester Magnusdottir.
– Jag hade inte marknadsfört evenemanget särskilt mycket och ändå har det lyckats växa sig så här stort.
Kärleksakutens medlemsantal har ökat starkt under det senaste året och Ester Magnusdottir tror att expansionen går hand i hand med feminismens frammarsch i Sverige. Men det finns fortfarande mycket arbete att göra för att främja sexuellt välmående bland unga.
– Det finns mycket okunskap där ute, många normer som säger hur man ”bör” vara som kille eller tjej. Dessa måste vi fortsätta bekämpa samtidigt som vi arbetar för att avdramatisera sexsnacket, säger hon.
Ester Magnusdottir hoppas att den lyckade kvällen ska locka flera nykomlingar till deras lokala samlingar, som äger rum varannan tisdag.
– Alla är välkomna, både de som vill diskutera sex och genus och de som bara vill komma och chilla och träffa nya människor.
Fakta: Kärleksakuten
- En nationell organisation som hör under IFMSA (en ideell läkarorganisation)
- Bedriver både intern och extern verksamhet.
- Den interna består av lokala samlingar som hålls varannan tisdag.
- Den externa går ut på att besöka skolor för att diskutera sex och genus med ungdomar. Det är inte obligatoriskt för aktiva att delta.
- Mera information hittas på den lokala Facebook-sidan ”Kärleksakuten Skåne”