Fossil Free Lund University har under ett års tid samlat ihop 1600 namnteckningar för att visa sitt missnöje mot universitets investeringar. I förmiddags levererades de till rektor Per Eriksson.
I somras valde Lunds universitet efter Lundagårds uppmärksammande att sälja av sina andelar i en fond som ägde aktier i oljebolaget Gazprom. Detta var en vinst för organisationen Fossil Free Lunds University, som under ett års tid samlat ihop 1600 namnunderskrifter för att manifestera sitt missnöje mot just placeringar i bolag som slår mot miljön.
Under fredagsförmiddagen levererades namnlistorna utanför Ekonomicentrum. Närmare 150 personer hade samlats för att visa sitt stöd vid överlämningen – en av dem var pensionären Sven Liljefors.
– Jag är här för att värna om vår planet. Det kommer gå illa om vi inte slutar investera i fossila bränslen. Det behövs ett kollektiv för att stoppa det och man måste ta chanser som ges, säger han.
– Tänk om vi kan få Lunds universitet att gå i bräschen mot investering i fossila bränslen – vad skulle det betyda? säger han.
Rektorn visar sitt gillande
Där för att ta emot de 1600 namnunderskrifterna var Lunds universitets rektor Per Eriksson.
– Detta ger mig flashbacks från min egen studenttid 1968: Vi var kritiska mot allt, förutom mot oss själva. Vi var dock inte lika militanta som ni. Men nu har vi tagit över. Vi ska göra vårt bästa för en hållbar framtid. Jag ska föra fram detta till ledningen, säger Per Eriksson och visar sitt stöd för aktionen:
– Detta är ett utmärkt engagemang – vi vill ha en öppen diskussion mellan studenter och ledning.
Och diskuterats har det gjorts. Men sällan med något resultat. Caroline Westblom är aktiv vid Fossil Free Lund University och börjar tröttna på Per Erikssons smickrande ord.
– Det här är saker som vi har hört förut. Det är väldigt mycket snack, men lite verkstad. Vi är många som inte vill att det ska investeras i fossila bränslen – det går stick i stäv med universitetets värdegrund, säger hon.
Förändrat tidigare
Lunds universitet närmade sig Fossil Free:s vilja om en hållbar aktieportfölj när dess andelar i en fond som ägde delar av oljebolaget Gazprom byttes. Men trots den framgången dras det i handbromsen.
– Det är bra att detta görs och att det har tidigare påverkat vår policy. Men det finns ett regelverk som måste följas, man kan bara ta en viss hänsyn, förklarar Per Eriksson.
Men för Karolin Westblom var det bara ett första steg på vägen mot en hållbar placeringspolicy.
– Det var ett stort steg, men vi vill att universitetet ska gå längre än så. Vi vill göra skillnad och det kan vi göra genom att sätta press på styrelsen genom såna här aktioner, säger Caroline Westblom och fortsätter:
– Vi är vana vid att bli förbisedda, men vi fortsätter att jobba. Styrelsen träffas igen om sex veckor – och då är vi här igen, avslutar Caroline Westblom, aktiv vid organisationen Fossil Free Lund University.