En grön hyllning

Hallå där… Carl Mauritz Artéus, kurator på Sydskånska nationen, som tillsammans med Krischan, Malmö, Helsingkrona och Lunds nation firar 125-årsjubileum av Skånska nationen i helgen.

Ni har visst planterat ett magnoliaträd i Botaniska trädgården till minne av Skånska nationen som upplöstes år 1890. Hur kommer det  sig?
Trädet planterades för ett och ett halvt år sedan, och jag satt ju inte då, så jag vet inte riktigt varför  man gjorde det, eller varför just det var ett magnoliaträd. Varje nation planterade varsitt träd och de fem står där bredvid varandra i Botaniska. Så jag kan tyvärr inte svara på det.

Vet du om beslutet föregicks av voteringar eller om det rådde konsensus i frågan?
– Nä, det var nog inte så kontroversiellt. Jag får kolla med min företrädare, som var med och planterade trädet. Men det som har hänt nu är att det har kommit upp en skylt om 125-årsjubileumet också.
– Jubileumet är egentligen nästa år, men vi passar på att fira det redan nu på Gåsafesten, som infaller nu i helgen.

Ni har planerat den här festen sedan 2011. Ni måste vara grundligt förberedda?
Ja, det känner jag. Det lite mer detaljerade planeringen kom dock inte igång förrän i våras, då vi tillsatte gruppen som är ansvariga för balen. Men det har varit mycket roliga idéer under resans gång, och en väldigt fin gemenskap har uppstått, tycker jag.

Det sägs att ni brukar bära högtidskläder på era planeringsmöten. Stämmer detta?
– Ja, det stämmer. Vi tycker det är roligt och det känns som en kul grej för att bygga upp förväntningarna inför festen.

På Facebook-eventet står det att 800 personer kommer att komma till Gåsafesten. Kommer alla att få plats i Stora salen i AF-borgen?
Ja, nu har jag inte de exakta siffrorna framför mig, men jag tror att åttahundra är precis så många vi  kan ta in. Men vi kommer ha ungefär femhundra sittande, och cirka trehundra eftersläppsplatser.

Ni har valt en ny inspektor också, Stefan Sveningson. Varför då?
– Skånska nationen är ju ingen nation länge, men det finns ett gemensamt utskott som förvaltar stipendiemedel och arrangerar balen. Så den personen som är inspektor har tidigare varit ordförande för det gemensamma utskottet, men vi tänkte att det kunde vara en fin tradition att återinföra, att hålla oss med en inspektor. Men det är främst en rolig grej, men vi såg inte att det fanns någon anledning att inte göra detta.

Vad har du själv för relation till magnoliaträdet?
– Ingen särskild. Jag går förbi det ibland, men magnolior är ju härliga.