Från Lundastudenter till topp-poddare

- in Studentliv

Är du en blivande författare – utan skrivarglöd? Lugn. Att hitta inspiration är lättare än du tror, lyssna bara på Sveriges bästa litteraturpoddare.

Frida Skybäck. Foto: Privat.
Frida Skybäck. Foto: Privat.

Skrivkramp, skrivtorka, writer’s block. Det finns många ord att använda när man inte får ner ett skvatt på pappret.
Så behöver det emellertid inte vara. Nyligen utsåg Dagens nyheter Författarpodden, driven av Frida Skybäck och Agnes Hellström, till Sveriges bästa litteraturpodcast.
I den tar de upp allt som en framtida författare kan tänkas behöva veta.

Varför startade ni podden?
– 
Vi både är författare och vi båda har haft drömmar om att ge ut böcker, men märkte att infon kring detta var dålig. Allt från hur man skriver till hur man får den utgiven verkar vara som en hemlig värld som är svår att ta sig in i. Vi kände att det vore kul att dela med sig om den här världen till andra och ge tips till lyssnarna, säger Frida Skybäck.

Hur har litteraturen påverkat era liv?
– 
Vi lever för litteraturen. Det är kärnan i våra liv då vi båda är författare och jobbar med text i en eller annan form och har haft en relation till skönlitteratur hela livet, säger Frida Skybäck.

Både Frida och Agnes har pluggat i Lund så de är bekanta med studentlivet. Frida, som studerade engelska, socialantropologi och historia, var dock ingen festprisse.
– Jag var nog pluggisen under högskoletiden. Agnes, som läste filmvetenskap, var den som festade.

Under pluggtiderna kan det vara skönt att lägga ifrån sig kurslitteraturen och läsa något annat. Vad rekommenderar du?
– Amanda Svenssons tre böcker är väldigt underhållande, speciellt hennes andra bok ”Välkommen till den här världen”. Den handlar om hur det är att vara ung i det moderna samhället.
– Annars kan jag rekommendera min egen bok ”Norrsken”, som är fylld av spänning, kärlek och mörka familjehemligheter i 1800-talets Lund, och Agnes roman ”Ränderna går aldrig ur” som beskriver livet på Sigtuna internatskola.

Både Frida och Agnes har hämtat inspiration från sina egna erfarenheter i sina böcker, men det är inte alltid helt enkelt att börja skriva från scratch. Skoltrötta studenter kan ha svårt att tända skrivarglöden, men det behöver inte vara så komplicerat.
– Skriv där du står. Vi tror att alla har en historia som är värd att berätta. Ringa in ditt eget liv och dina tankar, känslor och upplevelser.

Hur bör en student kombinera studier med skrivande?
– Det beror lite på vilken typ man är som person, men jag rekommenderar att sätta av tid till det och planera in, exempelvis efter skolan. Gör man det två timmar om dagen tar det inte lång tid innan man är klar. Det är bara att köra – inga ursäkter!

Vad är det första som bör göra när man vet vad man ska skriva om?
– Det beror på genre. Om det är en historisk roman kan det vara bra att göra research innan, men generellt föreslår jag att man ska göra en synopsis, en sammanfattning om vad man vill berätta. Ett tips är också att ha en tydlig intrig, ett problem som ska lösas.

Vilken bok rekommenderar du att läsa under jul?
– ”Not that kind of girl” av Lena Dunham. Det blir nog en bra kontrast om man får nog av julskinka och dopp i grytan eller bara behöver en paus från verkligheten.