Lunds universitets tidigare rektor Per Eriksson har engagerat sig för att minska bostadsbristen bland studenter i Lund, nu jobbar han för att hemlösa EU-migranter ska få tak över huvudet.
– Jag har sagt att jag ska utrota hemlösheten i Sverige, vilket är lite på skoj. Men det finns också allvar i det, helt galet är det faktiskt inte, säger Per Eriksson som är nyvald ordförande i föreningen Crossroads.
Föreningen är nybildad och ska jobba med att samordna insatser för hemlösa EU-migranter i Lund där bland andra Lundaekonomernas projekt Light är representerat i styrelsen.
– Light är med än så länge, men Crossroads är ju ett väldigt nytt projekt och vi vet inte exakt vad vi kommer att ha för roll, men vi testar och ser vad som händer. Det känns väldigt kul att vara med, säger Marte Erland, projektledare på Light.
Studentverksamheter hjälper
Per Eriksson engagerade sig mycket för att hitta en lösning på bostadsbristen bland studenter när han under sin tid som rektor bland annat hyrde ut sin soffa till en bostadslös student. I årsskiftet avgick Per Eriksson som rektor, men hans engagemang för bostadslösa har inte upphört.
– Jag blir glad när studenter engagerar sig i de studentverksamheter som finns för att hjälpa hemlösa EU-migranter, som till exempel Lundaekonomernas projekt Light och Smålands nation, säger Per Eriksson.
En tillgång
Marte Erland tror att Per Erikssons erfarenhet och driv kommer att vara en tillgång för Crossroads.
– Per brinner verkligen för hemlöshetsfrågan och dessutom har han ett stort kontaktnät som förhoppningsvis kommer kunna vara till hjälp, säger Marte Erland.
Åtgärder och lösningar
Per Eriksson berättar att de åtgärder som krävs för att lösa bostadskrisen bland studenter i Lund skiljer sig från vad som krävs för att lösa tak över huvudet för hemlösa EU-migranter.
– Det krävs olika insatser, men det gemensamma är att alla måste jobba tillsammans och ta hjälp av de som är redan drivna och erfarna, säger Per Eriksson.
Per Eriksson berättar att studenter som läser till tolk har engagerat sig i olika projekt med Rumäner och Romer.
– Det är viktigt att ha tolk när man arbetar med EU-migranter såklart och då har vi bland annat tagit hjälp av studenter som kan samarbeta med till exempel Smålands nation.