Ta med egen kopp till take away

- in Studentliv

Han har tröttnat på att papperskorgarna svämmar över av engångskoppar. Nu hoppas han på att fler tar med egna kaffekoppar till caféet.

I november förra året fick en papperskorg överfull av engångskoppar droppen att rinna över bägaren. Ole Oberste Berghaus tog en bild och skrev ett inlägg på Facebook där han taggade dåvarande rektorn. Rektorn svarade och nu jobbar Ole Oberste Berghaus för att driva frågan vidare.

Själv har han en kaffekopp i glas som han använder när han köper kaffe.
– Den ger dessutom bättre smak. Men det kanske inte gör jättestor skillnad på universitets kaffe i och för sig.

Ole Oberste Berghaus. Foto Jens Hunt
Ole Oberste Berghaus. Foto Jens Hunt

Han är 27 år och är ursprungligen från Hamburg. Ole Oberste Berghaus har bott I Lund sedan 2011 och läser för nuvarande en master i Economic growth innovation and spatial dynamics.

Miljö och ekonomi är något som engagerar honom och han påtalar flera gånger vikten av att prata med människor för att motivera dem att förändra sina vanor för en bättre miljö och ekonomi.
– Man kan inte bara pressa fram en förändring, den måste få ske stegvis, säger han.

Hans mål är att man ska kunna ta med en egen kopp till samtliga universitetets cafeterior – och att majoriteten av studenterna ska välja att göra det. Redan i dag kan man ta med en egen kaffekopp på några ställen.

Ett av ställena där man kan ta med egen kopp, dock utan att få priset reducerat, är cafeterian på Språk- och litteraturcentrum, Sol. Där arbetar Elin Frick.
– Det går åt sjukt mycket muggar eftersom alla som handlar kaffe här gör det minst en gång per dag.

Hon berättar att av de fyra stora sopkärl som finns i anslutning till caféet, fylls samtliga under en dag, mestadels av använda kaffekoppar.
– Det dricks väldigt mycket kaffe så kanske borde vi skriva på kopparna att det går att ta med en egen, säger hon och ler.

Ole Oberste Berghaus tycker att det bör vara mer synligt att man på flera caféer kan ta med egna kaffekoppar, eftersom det är något som många missar

På vissa ställen är priset på kaffet reducerat om man tar med egen kopp. Ole Oberste Berghaus tycker att fler caféer ska ta efter, eftersom att det kan motivera fler kunder att ta med egna koppar.
– En motivation kan vara en prissänkning för dem som tar med mugg hemifrån. Prissänkningen hade ju kunnat bestå av priset för en engångskopp.

 

Fråga: “Hade du tagit med en egen kopp till caféet om du visste att det gick?”

20150120 återanvändbara koppar enkätbilder foto Jens Hunt-1Rebecka Åkesson, lärarstudent. (t.v)
– Nej det hade jag nog inte. Jag tycker att det hade tagit för mycket plats i väskan.
Om priset hade reducerats då?
– Nej, jag hade ändå inte gjort det.

Johanna Hagner, studerar spanska. (t.h)
– Ja, om det hade varit mycket billigare hade nog jag gjort det i teorin. Men i praktiken hade jag nog inte orkat.

 

20150120 återanvändbara koppar enkätbilder foto Jens Hunt-2

20150120 återanvändbara koppar enkätbilder foto Jens Hunt-3

Marcel Lovén Bascour, studerar japanska.(t.v.)
– Nej, det hade jag inte. Det är för jobbigt och jag har inte något behov av det.
Om priset hade reducerats då?
– Ja, om det hade blivit typ 5 kronor billigare.

Ida Hammar, studerar japanska (t.h.)
– Ja och det blir väl mer praktiskt om man har en termos som håller värmen längre.

 

 

Vet du fler caféer som ger rabatt på kaffet om du tar med egen mugg? Skriv en kommentar nedan!