En okritiserad pirat

- in Studentliv

Skratten är många och de kritiska frågorna få. Studentafton med Peter Sunde lämnade Lundagårds skribent med många obesvarade frågor.

Medgrundaren till fildelningssajten The Pirate Bay sjunker ner i en av de två fåtöljerna på scenen. Mittemot honom sitter Studentaftonens moderator, Dagens Nyheters Hanna Fahl. Det dröjer inte länge innan han, Peter Sunde, tar av sig sina skor så att de lila strumporna syns.

Vi får snart veta att de gick i varandras parallellklasser på högstadiet i Lidköping och att Sundes datorintresse började där någon gång, mycket på grund av brist på annat att göra. Vi får också veta att Fahl mötte honom i fängelset efter domen i den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången 2009.

Ganska snart in på aftonen sätts tonen för resten av kvällen då Sunde börjar berätta om bristen på utbildning och adekvat vård han upplevde under sin fängelsevistelse efter Pirate Bay-rättegången. Han berättar att det inte fanns tillgång till tandläkare och att den första boken han fick, fyra månader in på fängelsevistelsen, var en spansk ordbok.
– Kan du säga något på spanska?
– Hola.

Skrattsalvor följer, och så ska det fortsätta. Skratten ligger hela tiden nära till hands, både uppifrån scenen och bland publiken.

Kanske är det ibland för nära. Sunde är sällan sen med att skämta bort de lite jobbigare frågorna från Fahl, och senare även från publiken. Och Fahl i sin tur är relativt sparsam med följdfrågor och med att ifrågasätta det Sunde säger.

Kvällen skulle handla om nätaktivism, immateriella rättigheter och om hur samhället borde förändras, men särskilt djupt in i frågorna kommer vi aldrig. Frågeställningar kring exempelvis moral och nätaktivisterna i gruppen Anonymous – varav de senare beskrivs av Sunde som mobbare – snuddas vid, men ersätts snart av ett skämt.

När frågestunden kommer svarar han trevligt, om än inte alltid särskilt utförligt, på frågorna publiken ställer honom och vi får till och med höra honom tala norska. Frågorna som ställs känns ofta relevanta till aftonens tema och bitvis känns det som att publiken överträffar moderatorn i att våga ställa obekväma frågor.

Men det är helt klart en underhållande kväll på AF-borgen och stämningen är lika avspänd som Sundes klädkod för aftonen. Vi lär oss en del om honom, till exempel att han, till skillnad från studielånstyngda studenter, inte känner någon som helst press att betala tillbaka sin egen skuld på omkring 80 miljoner.
– Det är tråkigt att det inte är 100 miljoner för det är en mycket roligare siffra. Det är en extra nolla på slutet, säger Peter Sunde.

Aftonen ger en inblick i Sundes inställning till många olika frågor. Frågor som att bryta dåliga regler som hastighetsgränser (bra), hans fängelsestraff (“en statligt sanktionerad kidnappning”) och upphovsrätt (dåligt). Men vad som saknas är inte Sundes åsikter utan snarare kanske ett ifrågasättande och en diskussion kring dessa.