Idag var det återigen dags för Internationella dagen på Campus Helsingborg. I den stora ljushallen på U2 flockades ett tiotal utställare som alla ville inspirera Helsingborgsstudenterna till att vidga sina vyer på andra sidan landets gränser.
Utrymmet som i vanliga fall bara är en slags passage mellan föreläsningar, pluggsessioner och toalettbesök, fylldes av studenter som stannat upp i vad som kan spås vara någon sorts gemensam längtan bort. Försjunkna miner byttes mot leenden, skratt och livliga samtal.
Ska inspirera
Sara Ljungdahl som läser andra året på strategisk kommunikation – inriktning digitala medier, är en av de tre tjejer som arrangerat Internationella dagen som hålls av Samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora.
– Tanken bakom dagen är att inspirera studenter till att se något annat, byta ut sin vardag och få ny energi till studierna, berättar Sara Ljungdahl och fortsätter:
– Det är inte så svårt som många verkar tro att söka sig utomlands. Vi vill underlätta och förenkla för alla som funderar på jobb, praktik eller utlandsstudier.
Tillsammans med Astrid Svensson och Karolina Pedersen som är projektledare, började Sara Ljungdahl planeringen redan i oktober. Arbetet intensifierades efter nyår.
Hur känns det att se allt jobb bakom dagen realiseras?
– Det är helt underbart att se. Jag har fantiserat om den här dagen, men samtidigt har det väl funnits en viss rädsla att folk inte skulle dyka upp. Men det är jättekul att se att så många är här!
Blandat utbud
Utbudet bland montrarna är blandat: här trängs Arbetsförmedlingen med representanter från kåren, föreningar, privata företag och institutionerna på Campus. Studenter finns på plats både som besökare och montervärdar.
En nykomling på internationella dagen är AIESEC, vilket kan tyckas något oväntat då det rör sig om världens största ungdomsdrivna organisation med verksamhet i hela 126 länder.
– Vi erbjuder studenter och nyexade volontärarbete utomlands. Att ta plats här på Internationella dagen är ett sätt för oss att nå ut bredare än tidigare, säger Pernilla Johansson från AIESEC.
Under dagen hålls också gästföreläsningar där tidigare utbytesstudenter delar med sig av sina erfarenheter. En av dem är Nicolas Rodríguez Bolin, som läser sista året på kandidatprogrammet i Strategisk kommunikation. Han valde att åka till Mexico och följde upp en praktik på ambassaden med utlandsstudier på ITESM Campus Mexico City.
Nicolas Rodríguez Bolin summerar sina råd till andra som vill utomlands i tre punkter:
– Mitt första råd är: se till att kunna språket. Språkkunskaper är särskilt viktiga när man praktiserar, särskilt om det inte är i ett engelskspråkigt land.
– Mitt andra råd är att skapa sig en överblick över samhället på förhand, undersök vilka medier som är viktiga att hålla koll på, ta reda på vilka frågor som är aktuella och diskuteras. Då blir det betydligt lättare att komma in i den nya kontexten väl på plats.
– Mitt sista tips är mer allmänt: se till att vara öppen och nyfiken, visa vilja att lära dig, säger Nicolas tillägger sedan:
– Rent praktiskt är det också bra att ta reda på möjligheter för bostad och liknande. Mitt tips där är att fråga organisationen man söker praktik på om de har några råd eller kan ge dig kontaktuppgifter till en före detta praktikant som kan ge sina tips.